Ga naar Content

Haarlemse Nelly (89) wil langer zelfstandig blijven: "Al moet ik alles kruipend doen"

HAARLEM Nelly van den Hoek is 89 en bijna blind, maar ze woont nog op zichzelf. En dat wil ze graag zo houden. Ze is niet de enige: steeds meer ouderen willen langer in hun eigen huis blijven wonen. Omdat dit niet altijd eenvoudig is, konden 55-plussers vandaag op een informatiemarkt in Haarlem inspiratie opdoen.

Van verslaggever Geja Sikma in samenwerking met Twan Kliek van mediapartner Haarlem105

"Nee ik ga hier niet weg. Ook al moet ik alles kruipend doen, ik ga niet weg!" Stellig schudt Nelly haar hoofd. Haar huis met tuin in de Boerhaavewijk is haar grootste goed. Ze wil pertinent niet naar een woonzorgcentrum. "Er zijn mensen die dat harder nodig hebben." 

Mevrouw Van den Hoek krijgt een paar uur huishoudelijke hulp per week, thuiszorg komt langs om bloed te prikken en de buurmannen Roel en Gerwin helpen haar met koken en de tuin verzorgen. "En om gezellig een kopje koffie bij me te drinken." Maar om dit langer vol te houden heeft ze meer hulp nodig. 

Kleinere appartementen
Daarvoor is vandaag in Haarlem een woonmarkt gehouden, om senioren te informeren over verhuizen naar kleinere appartementen, woningaanpassingen, financiering, zorg of hulp en ondersteuning. 

Volgens mevrouw Van den Hoek is de oplossing voor haar niet zo moeilijk. "Als ik nou drie uur per week hulp erbij kreeg, ook voor de boodschappen, dan ben ik gered."

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma