Ga naar Content
West-Friesland

"Door kleine aanpassingen kunnen ouderen langer thuis blijven wonen"

17 juni 2019, 13.45 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Hoorn

Het technologiehuisje van het initiatief 'Lekker blijven wonen' in Hoorn, staat van van 24 juni tot en met 11 juli in het Wijklab in Kersenboogerd. Het huisje laat ouderen zien wat ze kunnen doen zodat ze langer thuis kunnen wonen. "Als je met één druk op de knop de gordijnen dicht kunt doen, kan dat al ontzettend helpen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het concept van 'Lekker blijven wonen' bestaat al even, maar volgens een woordvoerder van de gemeente Hoorn is nog lang niet iedereen geïnformeerd over de voordelen. "Je bereikt niet iedereen in één keer. Dus we blijven rondreizen met het technologiehuisje om zoveel mogelijk mensen erover te vertellen."

Slimme snufjes en hulpmiddelen
Het technologiehuisje blijkt een succes. "Er komen veel mensen op af om vragen te stellen, dingen uit te proberen en naar de slimme snufjes te luisteren." Een aanname dat het voor ouderen een stuk moeilijker is om technologie aan te leren, blijkt niet altijd te kloppen.

Lees ook: Run op computercursus voor oudere West-Friezen: "Als je er niet mee overweg kunt, mis je veel"

"Het zijn juist de kleine aanpassingen die mensen kunnen helpen om langer thuis te wonen. En die zijn vaak niet zo moeilijk. Denk hierbij aan met één druk op de knop de gordijnen dicht doen. Of je post niet op de grond te laten vallen door de brievenbus, maar een bak te installeren waar het in blijft hangen. Dit zijn handige aanpassingen die voor de gebruiker niet ingewikkeld zijn."

Tekst gaat verder onder video.

In 2017 maakte NH Nieuws een reportage over het GPS-horloge van de 90-jarige Doortje uit Zwaag: 

E-health horloge ouderen -

Er is van 24 juni tot en met 11 juli op elke maandag- en donderdagmiddag een spreekuur van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Wijklab Kersenboogerd, aan het Aagje Dekenplein. Bezoekers kunnen hier een écht technologiehuisje vinden van één meter hoog bij tachtig centimeter breed. Mensen kunnen zien wat er allemaal mogelijk is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!