Ga naar Content
West-Friesland

Run op computercursus voor oudere West-Friezen: "Als je er niet mee overweg kunt, mis je veel"

20 februari 2019, 07.32 uur · Aangepast 20 februari 2019, 07.49 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Marcel Rob - Westfriese Bibliotheken

Er is onder oudere West-Friezen zoveel belangstelling voor een computercursus dat er zelfs wachtlijsten ontstaan. Volgens de West-Friese Bibliothekengroep, die de cursus organiseert, groeit bij de ouderen het besef dat ze met hun tijd mee moeten: "Het is soms uit pure noodzaak, omdat je tegenwoordig alles online moet regelen."

De West-Friese Bibliothekengroep luistert naar de enorme vraag van ouderen hoe ze kunnen omgaan met de techniek van nu, zo vertelt medewerker Paula Orme. Want of je nu een belastingaangifte wilt doen of even wil chatten met je kleinkind: het omgaan met computers is onmisbaar geworden in het leven van senioren. Orme: "Als je er niet mee overweg kunt, mis je echt heel veel."

Werkvloer
De technische ontwikkelingen zijn snel gegaan en de generatie die vijftien jaar geleden met pensioen is gegaan, zag het internet alleen in opkomst op de werkvloer. Deze mensen zagen geen noodzaak om zich nog op 'het laatste moment' wegwijs te maken. De VUT stond al om de hoek te wachten, schetst de bibiliotheekmedewerkster het ontstane probleem.

Volgens haar zagen veel ouderen niet aankomen dat het ook op privégebied een enorme impact zou hebben. "En als je dit dus niet hebt meegekregen, is het lastig om de digitale zaken online te regelen. De mensen weten niet waar ze moeten beginnen."

Lees ook: App om senioren te wapenen tegen babbeltrucs 'gaat voorbij aan dagelijkse praktijk'

De senioren uit de regio West-Friesland kloppen bij de bibliotheek aan met veel vragen over het gebruik van apparaten. De computercursus wordt druk bezocht, zo druk dat er zelfs wachtlijsten ontstaan. Toch belooft de bibliotheek iedereen snel te helpen. Tijdens de cursus is er intensieve begeleiding: "Want thuis wil de familie altijd helpen. Maar als het erop aankomt, hebben ze niet altijd het geduld daarvoor."

Tablet
De West-Friese Bibliothekengroep biedt de gratis 'Klik en Tik' workshop elk kwartaal aan. Senioren leren er in zes weken tijd de basis. De cursus is te volgen bij alle acht vestigingen. Op de eerste donderdag van de maand is er een inloopuur bij vier vestigingen, waarbij je terecht kan met vragen over het gebruik van je tablet. "Hier was gewoon een enorme vraag naar, dus hebben we dit ook opgezet", legt Orme uit.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!