Ga naar Content
West-Friesland

Schellinkhout heeft er een natuurspeeltuin bij: "Hier vind je geen wipkip"

13 juni 2019, 15.32 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Vivian van der Zwaag - Lans

Natuurspeeltuin Skik in Schellinkhout is klaar voor gebruik. De speeltuin is anders dan andere dorpsspeeltuinen, want de toestellen zijn allemaal van natuurproducten gemaakt. "Alles behalve de glijbaan, die is van roestvrijstaal", aldus mede-initiatiefneemster Vivian van der Zwaag-Lans.

Het initiatief van de speeltuin komt bij de buurtkinderen vandaan. "Zij wilden een kabelbaan en andere dingen om mee te spelen. Op een avond hebben ze, onder begeleiding van een ontwerper, zelf een schets gemaakt", vertelt Vivian.

Lees ook: Plannen nieuw dorpscentra Venhuizen en Schellinkhout is definitief

Samen met Anne-Mieke Meijer-Stam is Vivian gaan lobbyen voor een natuurspeeltuin. "De gemeente wilde het ook graag, mede door het 'Vitale dorpen'-project, dus toen hebben we samen onze schouders eronder gezet om er een succes van te maken."

Slootjes en dammen
De speeltoestellen zijn gemaakt van natuurproducten. De omgeving en het park is toegepast om de tuin zo bruikbaar mogelijk te maken. "Zo gebruiken we de sloot, daar kunnen de kinderen overheen met een kabelbaan. Verder gebruiken we een waterpomp, waar de slootjes mee worden gevuld en de kinderen dammen over kunnen bouwen." Maar of er ook een traditionele wipkip is te vinden? "Nee, in deze speeltuin vind je inderdaad geen wipkip."

Stokken en steentjes
Volgens Vivian is de natuurspeeltuin wel 'veel leuker dan een gewone speeltuin'. De kinderen spelen volgens de initiatiefneemster op een andere manier, werken meer samen en gebruiken de natuur. "Je ziet dat ze worden geprikkeld om hun creativiteit te gebruiken. Ze zoeken stokken om dingen mee te doen, zoeken steentjes om mee te bouwen. Dit is veel leuker dan zo'n klimrek. Daar ben je op een gegeven moment ook wel op uitgekeken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!