Ga naar Content

Geen zwemwater meer bij Vooroever in Andijk: uitbaggeren is te duur

Bij de Vooroever in Andijk mag er sinds mei niet meer gezwommen worden in de zwemkom. Al jaren zijn er problemen met de kwaliteit van het zwemwater. Er komen nieuwe plannen om het terrein op de schop te gooien.

Iedere zomer was het raak en werd er herhaaldelijk een negatief zwemadvies afgegeven. Het water is erg ondiep waardoor er slib achterblijft. De combinatie van stilstaand water en vogelpoep van onder andere ganzen die er leven veroorzaken een slechte waterkwaliteit.

Blauwalg
In 1990 werd het terrein aangelegd en is sindsdien een recreatiegebied. "Je ziet heel vaak bij dit soort kommen dat er blauwalg voorkomt. De problemen bestaan ook al jaren", vertelt Karel Schoenaker, directeur van Recreatieschap Westfriesland. 
Begin dit jaar stuurde dorpsraad Andijk nog een brandbrief naar de gemeenteraad van Medemblik met het verzoek om eindelijk een oplossing voor het probleem te vinden. 

Lees ook: Negatief zwemadvies in Andijk: "Elke zomer weer hetzelfde"

De opening van de kom verbreden of de hele plas uitbaggeren is volgens de beheerder te kostbaar. "Je bent al snel een ton kwijt om de plas te baggeren en het probleem is daarmee niet definitief opgelost", legt Karel Schoenaker, directeur van Recreatieschap Westfriesland uit.

Lees ook: Andijkers zijn jaarlijkse blauwalg-problemen beu: "Kom uitbaggeren of geheel verwijderen 

Op zo'n tien minuten afstand bij Medemblik ligt Vooroever Vlietsingel die twee jaar geleden volledig op de schop is gegaan. Volgens Schoenaker een mooi voorbeeld: "Het terrein is nu veel logischer en heeft een nieuwe indeling met een groter strand, fietspaden en een strandpaviljoen." 

De gemeente laat in een reactie weten met verschillende partijen de mogelijkheden te onderzoeken. Ook inwoners zullen bij het proces worden betrokken. In het najaar zal er meer duidelijk worden over de plannen.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.