Ga naar Content
West-Friesland

Andijkers zijn jaarlijkse blauwalg-problemen beu: “Kom uitbaggeren of geheel verwijderen”.

17 januari 2019, 12.42 uur · Aangepast 17 januari 2019, 13.03 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

In Andijk kunnen ze er jaarlijks de klok op gelijk zetten: bij het strandje aan de Vooroever is blauwalg een terugkerend probleem waardoor er niet gezwommen kan worden. Dorpsraad Andijk schrijft daarom een brandbrief aan de gemeenteraad van Medemblik.

"Bij het aankaarten in voorgaande jaren krijgen wij steeds te horen dat er onderzocht wordt wat de beste maatregelen zijn en is het aan de gemeente of Rijkswaterstaat om dit structureel aan te pakken", schrijft de Dorpsraad op haar Facebookpagina

Matige waterkwaliteit
Het strandje, ook wel bekend als de kom, is erg ondiep waardoor er slib achterblijft. Ook het stilstaande water en vogelpoep zijn de oorzaak van de matige waterkwaliteit. De dorpsraad vindt dat het tijd is om de problemen aan te pakken. Ze zien het liefst dat de kom wordt uitgebaggerd om ervoor te zorgen dat het water constant ververst worden. Of de kom in zijn geheel te verwijderen zodat het IJsselmeerwater er vrijelijk kan stromen.

Lees ook: Negatief zwemadvies in Andijk: "Elke zomer weer hetzelfde"

In 2019 gaat de provincie beheerders van zwemwater helpen om hun locaties te verbeteren. Daarvoor is een budget van 250 duizend euro beschikbaar gesteld. De provincie wil dat uiterlijk in 2021 bij alle officiële zwemplekken in Noord-Holland de kwaliteit van het zwemwater 'goed' of 'uitstekend' is.