Noord-Holland

PvdA grootste partij bij Europese Verkiezingen; opkomst stuk hoger dan 2014

23 mei 2019, 21.56 uur · Aangepast 23 mei 2019, 22.39 uur

ANP
ANP

NOORD-HOLLAND - De PvdA heeft bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen behaald. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Verder is bekend dat de opkomst een stuk hoger is uitgevallen dan vijf jaar geleden.

Volgens een peiling is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent. 

Lees ook: De Peiling: Moet Nederland een stemplicht invoeren?

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er twee meer dan vijf jaar geleden. De regeringspartijen VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Voor de VVD betekent dat een zetel winst, voor het CDA juist een zetel verlies.

Forum voor Democratie
Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. GroenLinks wint een zetel en komt eveneens op drie. De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP behoudt haar huidige twee zetels.

Grote verliezer is de PVV, die drie van de vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt. D66 wist de kiezer evenmin te overtuigen en halveert van vier naar twee zetels. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over.

Lees ook: Venhuizer wil via Europa strijden voor betere pensioenen: "Ouderen pikken het niet meer"

50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt, wanneer ook de inwoners van andere EU-landen hun stem hebben uitgebracht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!