Ga naar Content
West-Friesland

Westfries Museum staat stil bij 400 jaar geleden ontdekte stad Batavia

20 mei 2019, 10.46 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Westfries Museum

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de stad Batavia werd gesticht in Indonesië. Batavia was het geesteskind van de in Hoorn geboren gouverneur generaal Jan Pietersz Coen. Om die reden besteedt het Westfries Museum extra aandacht aan de pronkstukken van weleer.

In 1918 ontdekte een medewerker op de zolder van het Statenlogement in Hoorn een stoffig pakket wat was opgevouwen als een krant. Bij het openmaken bleek het een zwaar beschadigde kaart van de stad Batavia in 1627. Het Rijksmuseum zorgde ervoor dat de kaart een nieuw doek kreeg en het werd schoongemaakt. Sinds 1919 hangt deze bijzondere kaart in het Westfries Museum.

De kaart toont het Kasteel van Batavia, het fort dat de haven en de stad beschermde. In het kasteel werkte en woonde het personeel van de VOC. Op de kaart is het bijzonder om te ziek dat het stratenpatroon lijkt op de Hollandse grachten, aan de andere kant van de wereld. Naast de kaart stond VOC-museumschip Halve Maen eerder ook al in het middelpunt van de aandacht.

Het is de oudst bekende geschilderde landkaart van de stad. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gesticht en daarom gaat het museum hier extra aandacht aan besteden.  Vanaf 30 mei wordt de kaart op een bijzondere manier tot leven gebracht middels een virtual reality voorstelling. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!