Ga naar Content

Eeuwige rustplaats in natuurgebied: "Ik heb mijn plaatsje al gereserveerd"

Geen grafzerken op een rij maar zelf kiezen waar je begraven wil worden in een natuurgebied voor de eeuwigheid. In Koedijk bij natuurgebied Geestmerambacht kan het over een jaar,. Daar wordt de eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland geopend.

Vorige week woensdag werden de handtekeningen voor de realisatie van recreatiegebied Geestmerloo gezet. Wat nu nog grasland is, zal dan worden omgetoverd in een parkachtig recreatiegebied. Van de 24 hectare wordt 11 hectare grondgebied gebruikt voor de natuurbegraafplaats. "Het zal nog wel even duren voordat alles volgroeid is maar vanaf volgend jaar willen we open zijn", vertelt Alexander van der Pijl, directeur van Natuurpark Geestmerloo. 

Grote behoefte
Volgens Van der Pijl wordt er voorzien in een grote behoefte. "We hebben al ruim tachtig reserveringen gehad voor een plekje in het gebied." Een van hen is ex-veehouder Henk Bak. Op het land dat zo meteen natuurgebied is, liepen jarenlang zijn koeien te grazen. "Ik ben blij dat hier geen woningen worden gebouwd, maar dat het een prachtig natuurgebied wordt. Ik heb zelf al een plekje vlakbij mijn huis gereserveerd zodat ik af en toe nog kan kijken, haha."

Huilende mensen
Lang niet iedereen zat te wachten op een natuurpark, waarbij ook een gedeelte is ingericht om mensen te begraven. Omwonenden stapten tevergeefs naar de Raad van State om de aanleg van het park te voorkomen. "Mensen waren bang voor rouwauto's die af en aan zouden rijden en huilende mensen. We hebben proberen uit te leggen dat dat niet het geval is." 

Lees ook: Koedijk krijgt eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland

De Raad van State veegde uiteindelijk de bezwaren van omwonenden van tafel. Op de begraafplaats is plek voor 5500 graven en 1650 urnen. Mensen krijgen GPS-coördinaten en ook is er de mogelijkheid om een struik of boom neer te zetten als aandenken. Daarmee wordt meteen bijgedragen aan de ontwikkeling van het natuurgebied.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

Foto: NH/Tom Jurriaans