Start van hoofdcontent

KOEDIJK

nl

Koedijk krijgt eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland

15 mei 2019, 19.00 uur · Aangepast 15 mei 2019, 19.11 uur

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Koedijk krijgt een natuurbegraafplaats. Op een weiland in het recreatiegebied Geestmerambacht werden vanochtend de handtekeningen gezet. Bij de natuurbegraafplaats kunnen mensen zelf aangeven waar ze begraven willen worden, zonder afgebakend graf of grafmonument.

"We hebben wel even geduld moeten hebben", vertelt uitvaartondernemer Alexander van der Pijl. "Maar ik ben blij dat het nu zover is."

Lang niet iedereen zat te wachten op een natuurpark, waarbij ook een gedeelte is ingericht om mensen te begraven. Omwonenden stapten tevergeefs naar de Raad van State om de aanleg van het park te voorkomen. "Mensen waren bang voor rouwauto's die af en aan zouden rijden en huilende mensen. We hebben proberen uit te leggen dat dat niet het geval is."

Populierenhout
Want bij een natuurbegraafplaats gaat het er volgens Van der Pijl een stuk informeler aan toe. Er worden ook alleen materialen gebruikt die vergankelijk zijn en onderdeel gaan uitmaken van dezelfde natuur. "Een kist van spaanplaat is niet toegestaan, maar een massieve kist van populierenhout weer wel. Er worden natuurlijke materialen gebruikt. Je ziet ook dat mensen in lijkwades begraven worden. Je gaat eigenlijk weer terug naar de natuur."

Lees ook: Natuurbegraafplaats Geestmerloo komt er: "Dit gaan we zeker vieren"

Geen rijen met graven en grafzerken, maar natuur. Toch is het voor nabestaanden wel mogelijk om de rustplaats van een dierbare terug te vinden. Mensen krijgen GPS-coördinaten en ook is er de mogelijkheid om een struik of boom neer te zetten als aandenken. Daarmee wordt meteen bijgedragen aan de ontwikkeling van het natuurgebied.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Natuurbegraafplaats - NH/Tom Jurriaans