Alkmaar

Grote zorgen bij dertig advocaten over jeugdzorg Noord-Holland Noord

18 mei 2019, 16.54 uur

Whatsapp

Zo'n dertig jeugdrechtadvocaten eisen dat de achttien gemeenten in Noord-Holland Noord ingrijpen in de gesloten jeugdzorg bij Horizon. De advocaten maken zich zorgen over de kwaliteit van de zorg daar.

Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Horizon heeft sinds een paar maanden de gesloten jeugdzorg over kinderen met ernstige gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen overgenomen van Parlan/Transferium in Heerhugowaard. Het miljoenencontract werd door de gemeente gegund aan Horizon.

Lees ook: Toch nieuwe jongeren voor intensieve zorg bij Transferium in Heerhugowaard

Sindsdien zijn er op last van de rechter bijna tien jongeren van Horizon-locatie Antonius in Bakkum naar Transferium overgeplaatst.

Ondermaats
De advocaten vinden dat de veiligheid van de kinderen in het geding is, onder meer doordat behandelingen niet van de grond komen. Ook de mate van dagbesteding en kwaliteit van het onderwijs zijn in hun ogen niet goed genoeg.

Lees ook: Zorgminister spreekt zich uit over jeugdzorginstelling Transferium

De advocaten zijn bang dat de situatie uit de hand loopt en dat kinderen overgeplaatst worden naar plekken buiten de provincie. "Ouders en jongeren voelen zich machteloos, onbegrepen en niet gehoord, hetgeen voor veel onduidelijkheid, onzekerheid en boosheid zorgt", staat in een brandbrief die naar alle gemeenten is gestuurd. Ze noemen de situatie "bedenkelijk, onacceptabel en onverantwoord".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft aangekondigd voor de zomer een controlebezoek aan Bakkum te brengen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp