Alkmaar

Toch nieuwe jongeren voor intensieve zorg bij Transferium in Heerhugowaard

26 april 2019, 16.40 uur · Aangepast 26 april 2019, 17.07 uur

Whatsapp

Zeker vijf minderjarigen met ernstige gedragsproblemen of ontwikkelingsstoornissen zijn ondergebracht bij Parlan/Transferium in Heerhugowaard, ondanks dat Horizon Jeugdzorg daarvoor de aangewezen organisatie is. Dit meldt Heerhugowaard Centraal. Er zijn signalen dat de organisatie tekort schiet, maar Horizon vindt de kritiek onterecht.

Parlan moest volgens Heerhugowaard Centraal op 4 februari de gesloten jeugdzorg voor nieuwe cliënten afstaan aan Horizon, na een aanbesteding die was uitgezet door achttien gemeenten in Noord-Holland Noord. Horizon verloor daarna een rechtszaak rond de zorg voor een minderjarig meisje. De zorg en veiligheid in Bakkum waren volgens het vonnis onvoldoende afgestemd op haar specifieke problematiek en werd dan ook uitbesteed aan het Transferium.

Lees ook: Horizon neemt voorschot op vonnis aanbesteding jeugdzorg: 'Op zoek naar huisvesting in Noord-Holland'

Er lijkt toch meer mis te gaan bij Horizon Jeugdzorg in Bakkum, waar nu acht van de dertig zorgplekken worden bezet. De Raad van Kinderbescherming vindt dat de behandeling van een aantal jongeren is gedaald omdat deze ontoereikend is.

Defense for Children krijgt regelmatig klachten en signalen van ouders en advocaten over de zorglocatie in Bakkum. De belangenorganisatie vindt dat de situatie niet onder controle is, mede door onvoldoende gekwalificeerd personeel.

Onder een vergrootglas
Horizon geeft toe dat een aantal cliënten uit regio Noord-Holland Noord bij Parlan is ondergebracht, maar dat er niets vreemd is aan het soms uitbesteden van zorg. De kritiek en het vonnis zouden onterecht zijn. De zorginstelling denkt dat de kritiek te maken heeft met het vergrootglas waar de organisatie onder zit. Daarnaast zou de vernieuwende handelswijze nog moeilijk acceptatie krijgen. 

Lees ook: Zorgminister spreekt zich uit over jeugdzorginstelling Transferium

Heerhugowaards wethouder John Does maakt zich geen zorgen over Horizon. Volgens hem zijn inspectie en het ministerie zeer tevreden over de zorgverlener.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp