Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

F1-fan Toet zit in een rolstoel en kan daardoor waarschijnlijk niet naar Circuit Zandvoort

17 mei 2019, 20.01 uur · Aangepast 17 mei 2019, 20.34 uur

Ze is groot fan van de Formule 1, Toet Kraaijestein uit Zandvoort. Ze was daarom ook door het dolle heen toen deze week officieel bekend werd dat de Grand Prix vanaf volgend jaar weer wordt gereden op het circuit van de badplaats. Maar: de Zandvoortse zit in een rolstoel en is bang dat er nergens plek is langs het circuit waar ze de race kan zien.

"Hier is de hoofdtribune", vertelt Toet Kraaijestein wijzend op de kaart als NH Nieuws bij haar thuis op bezoek komt.  "Dan heb je ernaast dat kleine plateau waar 6 mensen voor en 6 mensen achter kunnen zitten." Op dat plateau zijn plaatsen die geschikt zijn voor de rolstoel van Toet, die lijdt aan een ernstige vorm van de spierziekte ME.

En Toet denkt dat de zes plekken achter op het plateau geen zicht geven, omdat je dan tegen de andere rolstoelen opkijkt. "Dus eigenlijk zijn er maar zes plekken die je wil hebben en waar je voor zou moeten gaan", vertelt ze. "En er is een run op, dat is niet uit te leggen. Dat is vreselijk."

Lift kapot
Er zijn nog andere rolstoelplekken op het circuit, maar daar kan Toet met haar bredere rolstoel niet komen. Ze heeft bovendien van het circuit te horen gekregen dat de lift naar een andere rolstoelplek kapot is en dat er geen nieuwe onderdelen beschikbaar zijn om deze te maken.

Lees ook: NS en ProRail luiden noodklok over spoor naar Zandvoort: totaal ongeschikt voor F1-drukte

De Formule 1-fan doet nu een oproep aan Circuit Zandvoort om voor meer rolstoelplekken te zorgen die voor haar en andere rolstoelgebruikers geschikt zijn. "En probeer te kijken dat je wel die rolstoelplekken kan reserveren", zegt ze. "Nu verwachten ze dat je een kaart koopt terwijl je er negen van de tien keer waarschijnlijk niet eens kan komen."

Het circuit heeft aan Toet laten weten dat er vooralsnog géén nieuwe rolstoelplekken komen.

🏁 F1 terug op Zandvoort
De Formule 1 keert na 35 jaar terug op het circuit van Zandvoort. Volg al het laatste nieuws over dit onderwerp hier op onze speciale themapagina!