Ga naar Content
West-Friesland

Verhuizing meldkamers zorgt voor problemen bij brandweer

16 mei 2019, 20.31 uur · Aangepast 17 mei 2019, 09.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het verhuizen van de meldkamers Alkmaar, Zaandam en Haarlem naar één gezamenlijke locatie heeft problemen gegeven bij de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Zo rukten bij een brand onnodig meerdere voertuigen uit, en moest meerdere uren bij alle brandweerkazernes personeel worden ingezet.

Onder meer bij een brand in Lutjebroek en een brand in Abbekerk ging het dinsdag mis, zo blijkt nu. In Abbekerk rukten zowel de brandweer van Abbekerk als Medemblik uit. Voor de brand in Lutjebroek werden alle voertuigen van de korpsen in Stede Broec en Enkhuizen opgeroepen, terwijl dat niet nodig was.

Lees ook: Nieuwe meldkamer in Haarlem in gebruik genomen

Bij de verhuizing en samenvoeging van meldkamers is volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wat misgegaan bij de koppeling tussen het meldkamersysteem en het P2000-systeem. Daardoor konden de brandweerkorpsen niet via het standaardsysteem worden gealarmeerd.

Back-up functioneerde niet
In dat geval neemt een back-up systeem het over. Toen duidelijk werd dat het niet goed functioneerde is rond 17.45 besloten uit voorzorg bij alle 52 kazernes in de regio personeel in te zetten.

Daardoor kon de meldkamer direct met de korpsen communiceren. Vier uur later bleken na diverse testen de problemen te zijn opgelost en konden de brandweerlieden naar huis.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!