Alkmaar

Wethouder Alkmaar: "Berekeningen Leeghwaterbrug ontbreken"

16 mei 2019, 11.59 uur · Aangepast 16 mei 2019, 20.05 uur

Alkmaar Centraal
Alkmaar Centraal

ALKMAAR - De restauratie van de Leeghwaterbrug bij Alkmaar begint zo langzamerhand een gebed zonder eind te worden. Gisteren werd bekend dat de oplevering van de brug mogelijk opnieuw moet worden uitgesteld.

Van onze mediapartner Alkmaar Centraal

De veiligheid zou in het geding zijn omdat berekeningen bij een deel van de betonconstructie ontbreken, "Als ik geen berekeningen heb kan ik niet laten controleren of ze kloppen en kan ik ze dus ook niet goed- of afkeuren", aldus wethouder Marcel van Zon.

Als alles klopt
Bij de (her)bouw van de Leeghwaterbrug zijn drie partijen betrokken: (hoofd-)aannemer SPIE, Provincie Noord-Holland en Gemeente Alkmaar. De provincie verstrekt als klant de bouwopdracht aan de aannemer en de gemeente verschaft de benodigde vergunningen. Tenminste, als alles klopt.

Lees ook: Zorgen om halen opleverdatum Leeghwaterbrug bij Alkmaar

En daar wringt nu de schoen. Er zijn meerdere berekeningen gemaakt voor de basculekelder (de rechthoekige bak op de foto) waarin straks het beweegbare deel van de brug wordt opgehangen en waarin een machinekamer wordt gehuisvest. Het lijkt er nu op dat die berekeningen de constructieve veiligheid niet voldoende aantoonden en opnieuw moeten worden gedaan.

Risico's
Dat is mogelijk de reden dat ze niet aangeleverd zijn bij de gemeente en dat wethouder Van Zon nu aan de rem trekt. "We kunnen hier geen risico's mee nemen, er rijden straks duizenden mensen over deze brug. Dus willen we zeker weten dat alles in orde is en dat weten we nu niet." Het werk is niet stilgelegd, er kan aan andere delen gewoon gewerkt worden.

Lees ook: Werkzaamheden aan Leeghwaterbrug na forse vertraging eind augustus klaar

De vraag is wel of de beloofde 25 augustus als opleverdatum nog haalbaar is. Rond de bouwplaats wordt een heel moeilijk gezicht getrokken en ook vanuit de gemeente zijn er vraagtekens. De provincie zegt wel vast te houden aan de huidige opleverdatum.