Alkmaar

Zorgen om halen opleverdatum Leeghwaterbrug bij Alkmaar

15 mei 2019, 15.00 uur · Aangepast 15 mei 2019, 16.14 uur · Foto: Alkmaar Centraal

Whatsapp

De bouw van de Leeghwaterbrug kampt mogelijk weer met vertraging. Er is iets mis met de bouwtekeningen en berekeningen die de aannemer heeft verstrekt. Daarnaast zijn er onveilige situaties op de werkvloer geconstateerd.

De provincie (opdrachtgever) en de gemeente Alkmaar (vergunningverlener) maken zich nu zorgen of de opleverdatum van 25 augustus wel gehaald zal worden. "Wij houden aannemer Spie wel aan die datum", laat een woordvoerder van de provincie aan NH Nieuws weten.

Lees ook: Werkzaamheden aan Leeghwaterbrug na forse vertraging eind augustus klaar

Vorig jaar mei legde de gemeente een bouwstop op, omdat tekeningen en berekeningen niet aan de norm voldeden. En ook toen was de veiligheid in het geding. Pas in oktober kon het werk aan de brug in de N242 weer door. "Van een bouwstop of mogelijke bouwstop is nu geen sprake", zegt de woordvoerder. "Het werk gaat gewoon door."

De technische problemen die nu opgelost dienen te worden, houden verband met de constructie en het beton van de bascule-kelder. Er is een externe expert ingezet om alles door te rekenen. De gemeente moet vervolgens de tekeningen goedkeuren voordat er verder gewerkt kan worden aan dat onderdeel.

Bijna ongeval
Daarnaast blijkt uit toetsen door de provincie dat de veiligheid op de bouwplaats in het geding is geweest. Zo is er door mensen op grote hoogte gewerkt zonder aangelijnd te zijn en was er een bijna ongeval door een aanvaring van het werkponton. De aannemer is hier, zonder resultaat, op aangesproken. Daarom is de arbeidsinspectie ingeschakeld.

De aannemer kan nog niet aangeven of de planning van de ingebruikname op 25 augustus opschuift.

Whatsapp