Ga naar Content

Dolly Bellefleur hoort of ze Jos Brink Oeuvre Prijs wint: "Toch wel een enorme eer"

De nominatie voelde als een schouderklopje voor Dolly Bellefleur, die zich al 30 jaar inzet voor de LGBT-gemeenschap. De Jos Brink Oeuvreprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de LGBT-community.

"Het is toch wel een enorme eer", vertelt Dolly over de nominatie. "En ook het woord oeuvre hè, je staat er niet zo bij stil dat je al dertig jaar bezig bent. Dat doe je gewoon. Ik was heel blij, ik sprong een gaatje in de lucht."

Dolly Bellefleur is het alter ego van Ruud Douma. Dit jaar viert hij het 30-jarige jubileum van Dolly. Ze begon ooit per toeval toen ze werd gevraagd op te treden in een klein Amsterdams theater. "Heel spontaan is dat eigenlijk ontstaan", vertelt ze. "Toen ik er stond, voelde het ook heel natuurlijk dat ik het had gedaan. Maar in de loop der jaren merkte ik ook steeds meer dat ik ook op emancipatiegebied dingen teweeg kon brengen."

Lees ook: Dolly Bellefleur en jonge activist Bowi Jong maken kans op Jos Brink Prijs

Oeuvreprijs of niet, Dolly ziet zichzelf nog lang doorgaan. "Ik denk dat ik echt iemand ben die in het harnas zal sterven", vertelt ze. "Dat klinkt heel dramatisch maar zolang je het zelf ook leuk blijft vinden en de nieuwe dingen op je pad blijven komen, blijf je dat doen."

De prijzen worden vandaag uitgereikt in de Haarlemse Schouwburg. De oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. De innovatieprijs is goed voor duizend euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!