Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Gezondheidsrisico's grafietregens Tata Steel voor de zomer op papier

15 mei 2019, 08.28 uur · Aangepast 15 mei 2019, 09.58 uur · Foto: ANP

Het RIVM streeft ernaar voor de zomer de eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van Tata Steels grafietregens op de gezondheid van omwonenden te presenteren.

Dat zei gedeputeerde Adnan Tekin gisteravond in de IJmond raadscommissie in het gemeentehuis van Beverwijk, zo schrijft Noordhollands Dagblad vandaag.  

Lees ook: Tata Steel begint met bouw van grafiethal: dit ging er aan vooraf

De raadsleden wilden onder meer weten waarom Tekin geen hogere dwangsom aan Tata Steels partner en slakverwerker Harsco - de bron van de grafietregens - had opgelegd. Ook vroegen ze hem wat hij van de - in hun ogen nogal povere - handhaving door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied vindt. 

Alleen grafiet
Hoewel antwoorden op de meeste vragen uitbleven, zei de gedeputeerde wel dat hij hoopt dat over uiterlijk een maand de eerste resultaten van het onderzoek naar de uitstoot van Tata-emissie bekend zijn. De conclusies van die 'eerste fase' van het onderzoek gaan echter alleen over grafiet, zo managete hij de verwachtingen.  

Lees ook: GGD schrikt van kritiek na grafietbijeenkomst en neemt maatregelen: "Moeten hiervan leren"

De tweede fase van het onderzoek, waarin ook de gevolgen van andere uitstoot wordt meegenomen, begint na de zomer. Omdat dat onderzoek zeker een jaar zal duren, worden de eerste resultaten op z'n vroegst eind 2020 verwacht.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!