Ga naar Content
IJmond

Tata Steel begint met bouw van grafiethal: dit ging eraan vooraf

15 mei 2019, 07.14 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Vandaag is het zover: dan start officieel de bouw van de 'grafiethal' op het Tata Steel-terrein. De overkapping met afzuiginstallatie zou een belangrijke stap moeten zijn om de 'zwarte regens', afkomstig van slakverwerker Harsco Metals, te stoppen. Dit ging er aan vooraf.

Overlast van de staalfabriek in de IJmond gaat decennia terug, maar sinds oktober vorig jaar heeft de stofoverlast een dieptepunt bereikt. De belangrijkste boosdoener daarvoor is de grafietwolk, die regelmatig vrijkomt bij het kiepen van staalslak op het terrein van Tata Steel. Als het misgaat dan dwarrelen de glinsterende deeltjes uit over de regio; inwoners uit Beverwijk, Velsen, Heemskerk en Wijk aan Zee zien ze terug op auto's, speelplaatsen en soms zelfs in de huis- of slaapkamers. Vooral het kustdorp -op slechts een paar honderd meter afstand van Harsco- gaat bij een ongunstige wind gebukt onder de zo genoemde 'grafietoverlast'. 

Eerste maatregelen
Op 17 oktober vorig jaar, na opnieuw een grafietregen, geeft directeur van Tata Steel (IJzer & Staal) Luc Bol ook aan dat het zo niet langer kan. De productie van ruw ijzer wordt teruggeschroeft. "Een bedrijf als Tata Steel mag de buurman niet onder het stof zetten."

Dat stofoverlast ver teruggaat, blijkt ook uit een artikel van De Telegraaf in 1991. (Tekst loop door onder de foto)

,"selected":null,"urls":{"bb7b4e0":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371802.h2686.bb7b4e0.dc63452.jpg"}},"id":"371802","width":"100%","height":"","src":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371802.w2686.0.e31cbe2.jpg","alt":"","class":"abc-placeholder-image","original":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371802.w2686.0.e31cbe2.jpg"}}" />

De roep vanuit omwonenden om meer informatie is groot. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid? Kunnen Tata Steel en Harsco de problemen dit keer wel onder de knie krijgen? Tijdens een informatiebijeenkomst van de staalfabriek op 22 oktober in het dorpshuis De Moriaan lopen de emoties in een zijzaaltje hoog op, want antwoorden op deze brandende vragen blijven uit. Tata Steel belooft deze avond wel naast de auto's ook de huizen schoon te gaan maken, zo nodig ook van binnen. 

Lees ook: Ook basisschool treft maatregelen vanwege grafietregens

In aanloop naar de grote bewonersbijeenkomst in november blijkt de dorpsraad van Wijk aan Zee veegmonsters te hebben onderzocht. De samenstelling met daarin zware metalen belooft volgens de dorpsraad niet veel goeds. De grafietregens zouden volgens een onderzoeksbureau onder meer zink, vanadium, lood, nikkel, koper en chroom bevatten. De zorgen bij omwonenden neemt toe.

Ton Mars uit Wijk aan Zee toont de grafiet die hij opveegt in zijn achtertuin (tekst gaat door onder de foto)

Op 28 november zijn tijdens de bewonersbijeenkomst Tata Steel, GGD Kennemerland, RIVM, Provincie Noord-Holland en de gemeente Beverwijk samen aanwezig. NH Nieuws zendt het live uit op tv en deze website. Directeur van Tata Steel Hans van den Berg gaat diep door het stof en presenteert een plan van aanpak dat het bedrijf miljoenen gaat kosten. Om de overlast in te dammen wil de staalfabriek een hal gaan bouwen. Het kiepen van de ROZA-slak vanuit een pan, moet plaatsmaken voor wagens die een platte bak kiepen in een hal met een afzuigingsinstallatie. De start voor de bouw van deze hal is woensdag.

Lees ook: GGD Schrikt van kritiek na bewonersbijeenkomst en neemt maatregelen

Behoort daarmee alle stofoverlast tot het verleden? Nee, waarschijnlijk niet. Op vragen van NH Nieuws zei Van den Berg na het aankondigen van de grafiet-alarmservice daar eerder dit over: "Het is een echte oplossing voor de verwerking van deze slaksoort. Maar we moeten daar duidelijk over zijn: we verwerken nog meer slaksoorten, zoals de grotere stroom aan converterslak."

Lees ook: Halverwege het plafond: al zes zware dwangsommen voor slakverwerker Harsco

De bouw van de hal die in april 2020 in gebruik moet worden genomen is dus slechts een deel van de oplossing, zo stelt de staafabriek. Het maakt deel uit van 'een groot integraal plan' om de overlast tegen te gaan. De schop gaat woensdag om 15.00 uur in aanwezigheid van omwonenden en pers de grond in.

Een breder plan van aanpak volgt in juni.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!