Ga naar Content

Blaricumse boeren gaan terug in de tijd om hoofd boven water te houden

Blaricumse boeren moeten creatief zijn om het hoofd boven water te houden. Meerdere boeren willen daarom de betrokkenheid van Blaricummers bij het door hun geproduceerde voedsel vergroten. Bijvoorbeeld door het direct aan hen te verkopen, maar ook door ze te laten helpen bij de productie.

"Dat was een boerderij, daar was een boerderij en daar ook." Boer Joep de Jong wijst op alle voormalige boerderijen rond zijn eigen boerenbedrijf die de afgelopen jaren zijn verdwenen. De boeren hebben het moeilijk en in Blaricum is de ruimte om grootschalig te boeren al helemaal beperkt. Dus kiezen ze juist voor kleinschaligheid.

Lees ook: Alleen in de Zaanstreek meer boerinnen dan boeren: "We zijn koppig"

Aan de rand van het dorp zijn nog weilanden te vinden, maar de boerderijen zijn in de loop van de tijd midden in het dorp komen te liggen. Een bedrijf uitbreiden is daardoor onmogelijk. Joeps ouders moesten daarom een jaar of vijftien geleden al innovatief zijn en maakten toen van hun melkveebedrijf een zorgboerderij. "Melken is bijna niet te doen, omdat de koeien zo ver weg staan", legt Joep uit.

Boerderijwinkel
Nu de 25-jarige boer het bedrijf de komende jaren geleidelijk van zijn ouders gaat overnemen, zijn er nieuwe inkomstenbronnen nodig naast de zorgboerderij. "We zijn een moestuin begonnen, zijn begonnen met leghennen, varkens en het vlees van de koeien direct te verkopen. Alles om maar wat meer geld binnen te halen." 

Lees ook: Jonge Boeren aan Roer: "Gaan voor je ambities en je dromen"

Aan huis worden nu al onder meer eieren verkocht. "Dat gaat heel goed, maar we willen uitbreiden. De ruimte daarachter willen we ombouwen tot boerderijwinkel, waar we bijvoorbeeld ook vriezers kunnen neerzetten." Het idee is niet alleen dat er dan directer contact is met de Blaricummers, maar ook dat er meer inkomsten overblijven omdat er geen geld meer naar de tussenhandel gaat."

Dorpsboer
Ook Willem van den Hazel wil zijn producten direct bij de dorpsbewoners aan de man gaan brengen. Zijn boerderij ligt recht tegenover de lokale bassisschool en is volledig omringd door een woonwijk. Hij ziet dat als een voordeel om zijn doel te bereiken. Hij is net een jaar geleden naar het dorp verhuisd en heeft een duidelijke missie: de dorpsboer terugbrengen. "Terug naar de jaren 50, 60 van de vorige eeuw."

Hij vindt het met name belangrijk dat er weer producten uit het Gooi komen, omdat nu bijna alles van buiten komt. "Wat wordt hier nog in het Gooi verbouwd?" Zo wil hij bijvoorbeeld 'aardbeien uit het Gooi' gaan kweken.

Nieuw leven
Willem wil zelfs nog een stap verder gaan dan Joep. Hij denkt er over om mensen te laten meebepalen wat hij verbouwt en geeft ook de mogelijkheid om zelf mee te helpen. "Dan werk je mee, actief." Het kan zelfs zover gaan dat 'aandeelhouders' bepalen of er bijvoorbeeld sla of spinazie wordt verbouwd. "Stel je voor dat je één keer in de week van de Blaricumse boer eet. Ik denk dat al een mooie start zal zijn."

Lees ook: Jonge Boeren aan het Roer: "Ik ga uit van mijn eigen kracht"

Willem en Joep hopen dat de creatieve initiatieven en oplossingen hun bedrijven toekomstbestendig maken. "Dat is wel de uitdaging", zegt Joep. Willem: "Ik droom er van dat dit bedrijf over honderd jaar nog steeds bestaat en dat we het in deze moeilijke tijd nieuw leven in hebben weten te blazen."

De Blaricumse boeren presenteren volgende week woensdagavond om 19.30 uur hun plannen. Aanmelden kan via [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Joost Lammers / NH Nieuws