Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Alleen in de Zaanstreek meer boerinnen dan boeren: "We zijn koppig"

8 maart 2019, 15.43 uur · Aangepast 8 maart 2019, 16.34 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

De koeien melken, op de trekker het land omploegen of de beerput legen. Het boerenbestaan kan best zwaar zijn en wordt vaak gezien als mannenwerk. Maar in de Zaanstreek laten ze zien dat het ook anders kan. De regio is de enige in Nederland waar meer boerinnen dan boeren zijn, blijkt uit cijfers van onderzoeksplatform LocalFocus.

In de regio is 58 procent van de agrarische arbeidskrachten vrouw. Een stuk meer dan gemiddeld. In de omliggende gemeenten ligt het percentage boerinnen namelijk rond de 30 procent. 

Koppig
Boerin Myrna van de White Ranch in Assendelft snapt wel dat er in haar regio meer boerinnen zijn: "Noord-Hollanders zijn natuurlijk super koppig, dus misschien dat vrouwen daardoor vaker aan het roer staan", grapt ze. Volgens haar zijn vrouwen niet alleen boer om dat hun man dat toevallig ook is: "Ik ken meerdere vrouwen in de regio die echt boerin zijn zonder dat hun man daar iets mee te maken heeft", legt ze uit. 

Boerin Henny Bax van de Westzaanse Zuivelboerderij benadrukt hoe mooi het boerenbestaan eigenlijk is: "Boerin zijn is het mooiste beroep ter wereld. Je krijgt veel regels opgelegd maar je bent buiten, je bent vrij, in de natuur en bezig met je beesten."

Internationale vrouwendag
De cijfers worden niet geheel toevallig bekend gemaakt op Internationale Vrouwendag. Er is vandaag extra aandacht voor bijzondere prestaties van vrouwen in maatschappelijk, politiek en economisch opzicht. Zo is er in Amsterdam het jaarlijkse Topontbijt, met topvrouwen en -mannen van Nederlandse organisaties, met onder meer emancipatieminister Ingrid van Engelshoven en prinses Laurentien. 

Lees ook: Internationale Vrouwendag: Noord-Holland heeft meeste onderneemsters

De Kamer van Koophandel (KvK) laat weten dat het aandeel onderneemsters in de voorbije jaren opgelopen is naar 36 procent van het totaal, tegen 34 procent in 2014. In Noord-Holland zijn relatief de meeste onderneemsters.

Op de kaart hieronder kun je de verdeling tussen boeren en boerinnen zien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!