Ga naar Content
Noord-Holland

Gebruik vervuilde compost is noodzakelijk kwaad: "Anders staat systeem op z'n kop"

9 mei 2019, 08.30 uur · Aangepast 9 mei 2019, 09.27 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Dat er nu plastic in de grond gaat is een noodzakelijk kwaad volgens een aantal gemeenten in onze provincie. Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Langedijk, Oostzaan en Wormerland blijven vervuilde compost uitdelen en gebruiken. Dat laat hun gemeenschappelijke woordvoerder Jasper Nieuwenhuizen weten aan NH Nieuws.

"Het is een resultaat dat je eigenlijk niet wil", zo zegt hij. De bedoeling is om met de Keurcompost een stap te zetten naar een circulaire economie.

Afvalsysteem op de kop
Ondanks zijn uitspraken is het volgens Nieuwenhuizen geen optie om vervuilde compost dan maar helemaal niet meer te gebruiken. "Dan zet je het hele afvalsysteem op de kop en wordt het duurder." Dat het uiteindelijk nog meer gaat kosten om al het plastic te saneren, wordt erkend maar is nu een 'hiccup in de transitiefase'.

Lees ook: Velsen komt met dubbele boodschap rond plastic compost

(Artikel gaat verder onder de video)

Gemeenten regio Alkmaar blijven compost gebruiken - NH Nieuws

Zeef
Bij afvalverwerker HVC in Purmerend is geïnvesteerd in een nieuwe zeef die enkele tonnen heeft gekost. Hiermee zou de kwaliteit van het compost moeten worden verbeterd. Het is alleen niet uit te sluiten dat er nog steeds plastic in het eindproduct blijft zitten. Eind dit jaar wordt de nieuwe zeef geplaatst.

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!