Ga naar Content
IJmond

Spitspont Velsen pendelt vanaf vandaag de hele dag

6 mei 2019, 14.42 uur · Aangepast 7 mei 2019, 09.35 uur
Door: · Foto: Verkeersinfo Kennemerland

De spitspont die Velsen-Zuid en Velsen-Noord via het Noordzeekanaal verbindt, vaart vanaf vandaag de hele dag door in plaats van alleen tijdens de spitsuren.

Volgens de GVB is dit besluit genomen in samenspraak met Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen. De inzet van de extra ponten betekent dat er tussen 06.40 uur en 18.20 uur altijd een extra pont heen en weer pendelt.

Lees ook: Sluisroute nog twee jaar dicht: "Drama voor mensen die heen en weer moeten"

De pont is de laatste weken al meerdere keren in opspraak geweest nadat deze meerdere keren niet vaarde. De pont is de enige manier waarop Velsenaren het kanaal over kunnen steken nadat in april bekend werd dat de sluisroute veel langer dicht zou blijven dan oorspronkelijk gepland. 

Belangrijke verbinding
De pont vormt op dit moment de enige manier voor Velsenaren om het kanaal over te steken. De sluisroute, die eerder veel gebruikt werd om de drukte bij de pont te vermijden, is de komende jaren nog afgesloten. De pont verbindt het noorden met het zuiden van Velsen en wordt veelvuldig gebruikt door onder andere scholieren en medewerkers van Tata Steel. De wachttijden liepen de afgelopen tijd vaak snel op door het uitvallen van de spitspont.

Lees ook: Fietsersbond Velsen boos over niet-varende spitspont: "In de steek gelaten door laconiek optreden"

Oude boten
Tussen deze tijden zullen er dus ten aller tijde vier ponten over het kanaal varen. Deze worden gerouleerd, de vijfde pont ligt in de haven voor onderhoud. Volgens de GVB komen de problemen omdat het om oudere schepen gaat. De beslissing om nieuwe ponten in gebruik te nemen ligt niet alleen bij de GVB, maar moet goedgekeurd worden door de gemeente Amsterdam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!