Ga naar Content
IJmond

Fietsersbond Velsen boos over niet-varende spitspont: "In de steek gelaten door laconiek optreden"

26 april 2019, 12.27 uur · Aangepast 26 april 2019, 17.59 uur
Door: · Foto: Verkeersinfo Kennemerland

Veel fietsers in de IJmond worden flink in de steek gelaten door regelmatige uitval van de spitspont tussen Velsen-Noord en IJmuiden. Door laconiek optreden van het GVB en de gemeente Velsen worden fietsers onnodig opgezadeld met vertraging. Dat zegt voorzitter Han van Spanje van de Fietsersbond tegen NH Nieuws.

Fietsers die vanochtend op het pontje stonden te wachten, kwamen voor de tweede keer in acht dagen bedrogen uit. Door een technische storing, die de avond ervoor door de gemeente Velsen al was aangekondigd, voer de extra spitspont niet en liep de vertraging op tot meer dan 40 minuten. 

"Onacceptabel", vindt Van Spanje. Vele fietsers die dagelijks gebruikmaken van pont worden volgens hem in de kou gezet. Hij legt uit: "Fietsers zijn afhankelijk van de route, want er is geen andere optie om aan de andere kant te komen."

Lees ook: Geen Velser spitspont door technische problemen

Na het uitvallen van de sluisroute door de bouw van de nieuwe sluis in de haven van IJmuiden, kunnen fietsers alleen de overkant bereiken door gebruik te maken van het pontje. "Scholieren, forenzen: er gaan heel veel IJmonders op de fiets. Ook mensen die bij Tata Steel werken. Het is dan zuur als er op het drukste punt van de dag minder vaart."

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er problemen zijn rondom de veerdienst. Op 9 maart voer de pont helemaal niet vanwege de harde wind die over de provincie raasde. Er werd een dag van tevoren besloten de maatregelen te nemen, maar er werd geen vervanging geregeld. En dat kan anders, meldt Van Spanje. 

GVB laat in een reactie aan NHNieuws weten dat een schipper zelf beslist of hij bij een storm wel of niet vaart. Dat wordt op de dag zelf besloten. Een schipper zal in eerste instantie gaan varen, want het streven is namelijk om zo lang mogelijk te blijven varen. Met veel weersomstandigheden is dit ook het geval, maar veiligheid gaat boven alles. Door deze werkwijze is het niet mogelijk om vervangend vervoer, in dit geval een bus met aanhanger, te regelen. Wel heeft de GVB geprobeerd reizigers op voorhand zo veel mogelijk te informeren dat de pont niet voer.

Alternatieve maatregelen
De volgens Van Spanje laconieke manier van optreden bij het uitvallen van de pont, is voor de Fietsersbond en reizigersvereniging Rover aanleiding geweest om een klacht in te dienen bij het GVB, Rijkswaterstaat en het gemeentebestuur van Amsterdam. "Wij verwachten dat er wordt gekeken naar een alternatieve manier om reizigers naar de andere kant te krijgen. Dat wordt nu niet gedaan."

Lees ook: IJmond voor fietsers onbereikbaar: pont urenlang uit de vaart door harde wind

Een oplossing bij toekomstige problemen zou volgens Van Spanje kunnen zijn om van tevoren bussen in te schakelen met aanhangers voor de fietsen. "Het is maar één van de alternatieven die mogelijk zijn. Als een bedrijf, in het geval van de harde wind, een dag van tevoren op de hoogte is van vertragingen, moet er genoeg tijd zijn om iets te kunnen regelen. Op dit moment worden fietsers alleen maar in de steek gelaten."

Gemeente Velsen
De gemeente Velsen laat in een reactie weten dat ze enorm balen en ze begrijpen de frustratie. Ook geven ze aan dat ze de GVB meerdere keren hebben aangesproken. Ze zijn er mee bezig en op zoek naar een ander alternatief, maar meer kunnen ze op dit moment niet doen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!