Ga naar Content
Sport

Topbestuurder Spee moet Van Praag opvolgen bij KNVB

3 mei 2019, 17.39 uur · Aangepast 3 mei 2019, 18.34 uur
Door: · Foto: ANP/Koen van Weel

Just Spee moet Michael van Praag opvolgen als voorzitter van de KNVB. Het bondsbestuur heeft de topbestuurder unaniem voorgedragen als de kandidaat. Dat is gebeurd op advies van een speciaal hiervoor samengestelde selectiecommissie.

De nieuwe bondsvoorzitter wordt tijdens de bondsvergadering op 27 mei benoemd. Hij volgt in december Michael van Praag op, die vanwege het bereiken van zijn maximale zittingstermijn aftreedt.

Spee is als lid van de raad van commissarissen van de Eredivisie Media & Marketing vijf jaar lang betrokken geweest bij de exploitatie van de commerciële rechten van de eredivisieclubs. Hij werkte daar als commissaris namens Endemol samen met de betaaldvoetbalorganisaties en de KNVB. Spee was CEO van de Endemol Group tussen 2012 en 2014 en daarna CEO van het musicalbedrijf Stage Entertainment.

"Just Spee is een nationaal en internationaal zeer ervaren bestuurder. Hij heeft zowel in het bedrijfsleven, als in de voetbalwereld zijn sporen verdiend. Geworteld in het (top)amateurvoetbal en bekend met het betaald voetbal, is hij een voetbalman die in persoon de verbinding tussen de top en de breedte is'', luidt de voordracht van de selectiecommissie.

De ervaring van Spee als topman bij Endemol en Stage Entertainment ziet de KNVB als zeer interessant voor de voetbalwereld, "In de wetenschap dat (kennis van) media/entertainment van cruciaal belang is in het hedendaagse (top)voetbal'', meldt de bond in een persbericht. Spee heeft zelf gevoetbald bij de Koninklijke HFC uit Haarlem, waar hij tevens penningmeester was.

Kandidaten konden in februari solliciteren op de vacature voor het voorzitterschap van de KNVB. De selectie vond in beslotenheid plaats. Pieter de Waard, de voorzitter van Telstar, maakte zelf bekend dat hij zich kandidaat had gesteld.

Van Praag is bezig aan zijn derde en laatste termijn als voorzitter van de Nederlandse voetbalbond. De 71-jarige Amsterdammer treedt aan het einde van dit jaar af. Zijn opvolger heeft vanaf de benoeming in mei de tijd om zich in te werken.

Lees ook: Pieter de Waard: "Het is tijd voor een kleurrijke bondsvoorzitter"