Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Toch geen duizend woningen op Hembrugterrein

30 april 2019, 10.52 uur · Aangepast 30 april 2019, 11.16 uur
Door: · Foto:

De duizend woningen die gepland staan op het Hembrugterrein in Zaandam, mogen er toch niet komen. Dat meldt de Raad van State.

De Raad heeft vandaag besloten het hele bestemmingsplan te vernietigen. De reden is dat het Hembrugterrein dicht op het industrieterrein Westpoort in het Westelijk Havengebied ligt en er teveel lawaai vanuit het havengebied komt. De gemeenteraad moet daarom rekening houden met een bepaalde geluidsnorm.

Deze norm maakt het mogelijk om slechts een 'beperkt aantal' woningen in het gebied te bouwen. Maar volgens de Raad van State zijn duizend woningen geen 'beperkt aantal'. Daarom is het hele plan om het Hembrugterrein tot gemengd woon- en werkgebied te maken, nu van de baan.

Lees ook: Hembrugterrein Zaandam verkocht voor 41 miljoen

Volgens de Raad van State is het niet uitgesloten dat het gebied in de toekomst alsnog ontwikkeld kan worden tot woon- en werkgebied. Dan zal uiteraard aan bepaalde eisen moeten worden voldaan.

Lees ook: Passie voor een rafelrand: het verhaal van het Hembrugterrein

De Hembrug werd in 1897 voor het eerst in gebruik genomen voor de fabricage van munitie en wapens voor verdediging en bevoorrading. Tot de eeuwwisseling werd het nog gebruikt voor de militaire industrie. Op het terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en andere sporen van de industriële geschiedenis. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!