Ga naar Content

Passie voor een rafelrand: het verhaal van het Hembrugterrein

ZAANDAM Ooit was het een verborgen en verboden terrein waarvan alleen een selecte groep mensen wist wat er gebeurde. Na de sluiting van de wapenfabriek werd het gebied vergeten en raakten de gebouwen in verval. Maar het Hembrugterrein is herontdekt en blijkt nu een goudmijn voor projectontwikkelaars en andere ondernemers.

Het terrein staat op een keerpunt in zijn geschiedenis. Oud-werknemers, projectontwikkelaars en pioniers willen samen het gebied nieuw leven inblazen. 

Lees ook: Te koop: het Hembrugterrein in Zaandam

Peter de Vries is oud-werknemer van de voormalig kruitfabriek. Hij kent het terrein en zijn geheimen op zijn duimpje. Toen de fabriek begin deze eeuw sloot, stond hij met tranen in zijn ogen te kijken hoe de geschiedenis van het terrein bij het grofvuil werd gezet. Hij besloot een collectie op te richten, redde unieke voorwerpen van de stort en begon zijn eigen Hembrugmuseum.

Collectie
Na de sluiting raakten veel panden in verval en werden ze door de ME gebruikt om oefeningen te doen, waardoor er nog meer schade werd toegebracht. Peter wist dit na een lange strijd te stoppen. Nog dagelijks leidt hij mensen rond over het terrein. Zijn collectie is inmiddels overgenomen door het Zaans Museum, dat ervoor zorgt dat de geschiedenis van het terrein bewaard blijft.

Theo Stauttener van adviesbureau Stadkwadraat weet dat het terrein enorme potentie heeft. Sommige oude gebouwen zouden wat hem betreft omgebouwd kunnen worden tot fantastische lofts. Volgens hem is het terrein een aanwinst voor de stad. Als Zaandam niet gelijk alles volbouwt, zou het oude defensieterrein getransformeerd kunnen worden in een levendige wijk, zoals het westergasterrein in Amsterdam.

Lees ook: Wonen tussen water en bos in havengebied Hembrug: 'De herrie moet je accepteren'

Florian Legters is setdresser voor films. Na de sluiting kon hij antikraak in de vervallen gebouwen zijn enorme decors bewaren. Hij werd al snel verliefd op het gebied en zijn ruwe en sprookjesachtige karakter. Hij haalde regisseurs over om op het terrein te filmen. Al snel werd het ook door andere kunstenaars ontdekt. Met de huidige ontwikkelingen is het de vraag hoe lang hij er nog kan blijven. Hij weet dat de ontwikkeling van het terrein noodzakelijk is, maar is bang dat het romantische karakter van de oude fabriek verloren zal gaan door de woonwijken die er gaan komen.

Lees ook: Hembrugterrein moet nieuwe trekpleister in Zaandam worden

Paul Riteco heeft net zijn nieuwe culinaire broedplaats LAB-44 geopend en is een van de pioniers op het terrein. Samen met stadsherstel heeft hij een enorme investering gedaan om het oude gebouw om te toveren. Waarbij hij zoveel mogelijk authentieke details intact heeft gehouden. Hij ziet wat het terrein kan gaan worden en heeft alvast een unieke locatie voor zijn restaurant gevonden. Samen met andere ondernemers is hij er zeker van dat het terrein een hippe hotspot wordt.

De mini-documentaire 'Passie voor een rafelrand' wordt vanavond op NH uitgezonden om 18.19, 20.40 en 22.19 uur.

Foto: NH/Mischa Korzec