Start van hoofdcontent

WIJDENES

nl

Reddingsstation Wijdenes en Brandweer gaan efficiënter samenwerken

30 april 2019, 10.56 uur · Aangepast 30 april 2019, 11.24 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Reddingsstation Wijdenes

Het reddingsstation Wijdenes en de brandweer van Venhuizen gaan samenwerken. De hulpverleners komen elkaar vaak tegen bij ongevallen en hebben daarom besloten de handen ineen te slaan en werkwijzes op elkaar af te stemmen. Ze hebben gisteravond voor het eerst samen geoefend.

Reddingsstation Wijdenes is de zogenoemde 'kustwacht' van het Markermeer en helpt iedereen in nood. Een samenwerking met de brandweer komt daarom niet geheel uit de lucht vallen; ook de brandweerlieden worden gebeld als er ongevallen zijn op en rondom het meer. 

Lees ook: Nijpend tekort aan brandweervrijwilligers in Blokker

"Het is makkelijker als je weet wat elkaars werkwijzes zijn. Dat maakt alles een stuk efficiënter", vertelt Mark Hennevanger van Reddingsstation Wijdenes. 

Samen het water op
Tot op heden oefenden de twee hulpverleners nooit samen en werkten ze eigenlijk ieder voor zich. Nadat ze de afgelopen maanden vaker samen uitrukten voor ongevallen bij het Markermeer, zoals afgelopen maart bij een fataal auto-ongeluk, beseften ze ook samen te willen oefenen. Zo geschiedde: gisteren gingen ze voor het eerst samen het water op.

Maar een beetje bluscapaciteit
"Daar kwam nog best een hoop bij kijken", vertelt Hennevanger. Het reddingsstation heeft bijvoorbeeld een bluspomp aan boort die niet goed aansluit bij de Brandweer. Die zou dan mogelijk omgebouwd worden. "Wij hebben maar een beetje bluscapaciteit, maar willen de mannen graag aan boord meenemen als we moeten uitrukken naar een grote brand op het water."

Aan het einde van de maand mei zal het reddingsstation ook aangesloten worden op de 112 meldkamer. Vanaf dat moment zullen de twee hulpverleners de samenwerking 'officieel' starten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!