Ga naar Content

Tekstschrijver Ivo de Wijs: "Het interesseert niemand wie de tekst heeft gemaakt"

Tekstdichter Ivo de Wijs heeft altijd veel voor anderen geschreven. Toch wilde hij daarnaast ook zichzelf profileren. Want, zegt hij, "het interesseert niemand wie de tekst heeft gemaakt".

Biografie

Naam:
Ivo de Wijs

Geboren: Tilburg, 13 juli 1945

Beroep: leraar Nederlands, schrijver, cabaretier, tekstdichter, presentator

Erelijst: Cameretten (1967), Edison (1979), Gouden Harp (1985), Zilveren Reiss-microfoon (1986), Zilveren Griffel (1989). 

Ik kreeg een nieuwe heup in Bonn
Dat is me goed bevallen
Nu moet ik nog naar Wimbledon
Dat is voor nieuwe ballen

Uit het hoofd draagt Ivo de Wijs met gemak enkele verzen voor. "Maar ik ken niet alles uit mijn hoofd, hoor. Dat is onmogelijk", zegt hij er snel bij. "Dat is ook teveel. Ik zit op 1.300, 1.400 liedteksten en ik denk ook wel zoveel verzen. Dat staat nog los van hele scripts voor musicals en artikelen en dat soort gedoe. Maar als je van je pen moet leven en je heet niet Mulisch of Maarten 't Hart, dan moet je behoorlijk doorschrijven hoor. Dus dat heb ik altijd flink gedaan."

Lees ook Cabaretier Freek de Jonge: "De betovering verdwijnt na een paar jaar weer."

De carrière van Ivo de Wijs begon tussen de schuifdeuren. "Ik kom uit zo'n immense Roomse familie. Op verjaardagen zag je steeds dezelfde mensen, met steeds dezelfde verhalen, met steeds dezelfde cake. Mijn ouders zeiden dan tegen mijn broer en mij: 'kunnen jullie niet wat doen'. Zo is dat optreden geboren. Wij gingen de wereld zoals wij die kenden, belachelijk maken."

leven van pen en stem
Na een paar jaar in het onderwijs als leraar Nederlands ("Als je twintig uur voor de klas stond, hoefde je niet in militaire dienst"), besloot hij van 'pen en stem' te gaan leven.

Hij maakte naam als lid van Kabaret Ivo de Wijs: "we waren met z'n vieren, want dat paste in een auto. Het heette naar mij omdat ik de grootste mond had en de meeste teksten schreef."

Kijk hier het langere interview met Ivo de Wijs

190501_1841_iconen_ivo_8min - NH Nieuws

Later ging De Wijs ook steeds meer voor anderen schrijven. De Wijs: "Mijn vrouw zei altijd: 'je kan gewoon thuis schrijven en dan laat je het andere mensen zingen. Dan hoef je zelf niet meer naar Dedemsvaart en Zierikzee'. Maar ik heb altijd gevonden dat het handig is om niet alleen maar tekstdichter te zijn. Want het interesseert niemand wie de tekst heeft gemaakt. Voor mensen is wat Sonneveld zingt een tekst van Sonneveld, maar zo is het niet. Dus als je alleen maar tekstdichter bent, dan heb je toch kans dat je als misnoegheid, omdat je vergeten wordt aan de drank raakt. Dat wou ik proberen voor te zijn. Dus ik heb mezelf altijd redelijk geprofileerd op de radio, op televisie en ook nog vaak genoeg op podia. En dat doe ik nog steeds eigenlijk."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Foto: NH nieuws