Ga naar Content

Roeiers starten KikaRoW-actie voor onderzoek naar kinderkanker: "Het is indrukwekkend en emotioneel"

Het was een koude, maar zonnige start van de KikaRoW bij roeivereniging Michiel de Ruyter in Uithoorn. In veertien etappes zullen Nederlandse roeiverenigingen deze zomer samen door heel Nederland roeien. Het geld dat ze ophalen, gaat naar onderzoek van het Prinses Máxima Centrum naar kinderkanker. 

"Kinderen horen dat helemaal niet hebben, dus daar gaan we vandaag wat aan doen", zegt een deelneemster van de Uithoornse roeivereniging. Ook het oudste lid van de roeivereniging roeit vandaag voor het goede doel. "Ik hoop dat we 500.000 euro ophalen, roeivereniging Michiel de Ruyter heeft een mooi begin gemaakt met zo'n 29.000 euro", aldus Herma Bik. 

Tekst gaat verder onder video

Roeiers starten KikaRoW-actie voor onderzoek naar kinderkanker: "Het is indrukwekkend en emotioneel" - NH NieuwsDe KikaRoW is een initiatief van Albert Vuil die zijn kleinzoon Vinni verloor aan kinderkanker. Roeiboot The Vin, vernoemd naar Vinni, vaart voorop. "Het is indrukwekkend en tegelijkertijd ook emotioneel", reageert Albert. De afgelopen maanden was hij erg druk met de voorbereidingen. Hij is blij om te zien dat het evenement zo goed wordt ontvangen door andere roeiverenigingen. "Het is fantastisch, we hebben wel wat losgemaakt."

Lees ook: Albert wil kinderkanker de wereld 'uitroeien' voor overleden kleinzoon Vinnie
 
De tocht door Nederland is als een estafette en gaat van roeivereniging naar roeivereniging. Zo gaan de roeiers vandaag naar Den Haag, waar ze overnachten. Bij elke roeivereniging wordt een cheque in ontvangst genomen en stappen nieuwe roeiers op. 

Het startschot werd vanmorgen gegeven door burgemeester Pieter Heiliegers van Uithoorn, die onder de indruk is van het initiatief. "Het is prachtig om te zien dat het zo'n groot evenement is geworden. Hartverwarmend," aldus Heiliegers. 
 
Ex-kinderkankerpatiënten 
In The Vin roeien deze zomer ook ex-patiënten mee, zoals Gerdo Evertsen, die vijftien jaar geleden een hersentumor had. "Het is een geweldig evenement, en het doel is ook geweldig", zegt hij. Het geld dat deze editie wordt opgehaald gaat namelijk naar onderzoek naar de late gevolgen van kinderkanker: de LATER studie

"Veel survivors hebben last van vermoeidheid, maar sommige mensen hebben ook botontkalking, hartschade of ze worden vervroegd onvruchtbaar," vertelt hij. "Het is vaak een ondergeschoven kindje. Mensen denken dat als je geneest, het daarna klaar is. Maar dan moet je nog dealen met alle 'mankementen' die je er aan overhoudt."
 
Half juli is de finish, in Utrecht. Dan zal het geld worden overhandigd aan het Prinses Máxima Centrum. 

Bekijk hier de beelden van de race van vandaag: 

Moodclip: Dag 1 van KikaRoW RondjeNL - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!