Ga naar Content
Alkmaar

Alkmaar krijgt als eerste plaats in Noord-Holland een waterstoftankstation

12 april 2019, 15.12 uur · Aangepast 12 april 2019, 16.40 uur
Door: · Foto: NXT Tankstation/GP Groot

Een primeur voor Alkmaar: de stad krijgt krijgt als eerste plaats in Noord-Holland een waterstoftankstation. Als alles volgens plan gaat, kunnen vrachtwagens in de regio volgend jaar al gaan rijden op duurzame waterstof.

Dankzij zogeheten DKTI-subsidie, een subsidieregeling voor bedrijven die zich bezighouden met duurzame transportoplossingen en vermindering van CO2-uitstoot, kan het project nu officieel van start. Waterstofleverancier HYGRO heeft samen met een aantal andere partijen een vergunning aangevraagd voor de bouw van het waterstoftankstation.

Lees ook: NHNext 2018: de kracht van Noord-Holland Noord

Het waterstoftankstation moet gerealiseerd worden bij het huidige NXT-tankstation van GP Groot op bedrijventerrein Boekelermeer. Volgens Jan Willem Langeraar van HYGRO is dat een logische locatie. "Het NXT-tankstation ligt nu nog aan een doodlopende weg, maar binnenkort komt daar een afslag van de A9. Het station ligt bovendien naast de huisvuilcentrale, waar veel vrachtwagens komen." 

Infrastructuur
Juist in Noord-Holland is volgens Langeraar de kennis en infrastructuur aanwezig om het project tot een succes te maken. De provincie beschikt van oudsher over een sterke gasinfrastructuur, zoals de gasleidingen die bij Den Helder het land binnenkomen. Als het project een succes is, moet er snel een tweede waterstoftankstation in Zaanstad volgen.

Lees ook: Op deze plekken in Noord-Holland kun je over twee jaar waterstof tanken

De kans dat de gemeente de vergunning voor het waterstoftankstation in Alkmaar verleent, is groot. Volgens de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas (Duurzame Mobiliteit) is het station zeer welkom in de stad. "Duurzaamheid is een belangrijke pijler in het coalitieakkoord dat het college uitvoert. Zo is de binnenstad van Alkmaar al autoluw. Ook het wagenpark van de gemeente proberen we steeds meer te verduurzamen. Veel is al elektrisch en ook waterstof is daar een belangrijke energiedrager."

Rijden op waterstof
Waterstofvoertuigen zijn elektrische voertuigen die waterstof gebruiken als energiebron in plaats van een batterij. Waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof uit de lucht omgezet in water, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd die de elektromotor aandrijft. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat daarbij geen CO2, wat beter is voor het milieu. Later volgend jaar moeten er ook waterstoftankstations in Amsterdam en Hoofddorp komen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!