Ga naar Content
Gooi

Gemeente Blaricum wil geld uittrekken voor opknappen lawaaierige A27

11 april 2019, 15.12 uur · Aangepast 11 april 2019, 16.42 uur
Door: Carina Gutker · Foto:

De gemeente Blaricum wil geld geven aan Rijkswaterstaat voor het opknappen en opwaarderen van de asfaltlaag van de lawaaierige A27. Het enkellaags zoab (zeer open asfaltbeton, red.) zou moeten worden vervangen door dubbellaags asfalt. Hiermee wordt de weg veel stiller en komt de gemeente tegemoet aan klachten van bewoners.

Het wegdek is op dit moment in zeer slechte staat, bleek uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Hoewel Rijkswaterstaat voor het onderhoud verantwoordelijk is, zegt de gemeente tegen NH Gooi dat het zinvoller is om het asfalt te vervangen dan om het wegdek enkel op te knappen.

Als Blaricum het enkellaags zoab wil laten vervangen door dubbellaags zoab, moet ze hieraan meebetalen. Het is wettelijk niet nodig om deze operatie uit te voeren. "Uit metingen blijkt dat er niet zó veel geluidsoverlast is dat de wet wordt overtreden. Eventuele maatregelen zijn dus bovenwettelijk", aldus wethouder Liesbeth Boersen.

Lees ook: Blaricummers bijeen om te protesteren tegen lawaaierige A27

Hoewel niet noodzakelijk, leveren de werkzaamheden wel veel op. "Als je het asfalt gaat herstellen, heb je al een geluidsreductie van 1 tot 2 decibel", aldus de wethouder. "Terwijl je met dubbellaags zoab je nog eens een extra reductie van 2,5 decibel behaalt." Zo'n verschil zou daadwerkelijk meetbaar zijn. "Dat ga je horen. Het aantal mensen dat nu last heeft, neemt met eenderde af. De rest hoort aanmerkelijk minder geluid."

Gesprek
De gemeenteraad beslist later of het plan van het college mag doorgaan. Aan het eind van deze maand heeft Boersen een gesprek met Rijkswaterstaat; daarna zegt ze meer te weten of het werk aan de snelweg kan beginnen.

Een bewoner uit de wijk Bouwvenen klaagde een kleine twee maanden geleden over geluidsoverlast door de A27. Er komen ook klachten uit de Blaricummermeent, delen van het oude dorp van Blaricum en de Bijvanck. Blaricummer Arjan Buijks zette vervolgens een petitie op en kwam zaterdag met tientallen andere omwonenden bijeen om te protesteren tegen de lawaaierige weg. De petitie is inmiddels zo'n 800 keer ondertekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!