Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Granaat met 'Andreaskruisen' gevonden bij clubhuis ADO Den Haag

9 april 2019, 16.54 uur · Foto: ANP

Bij het supportershome van ADO Den Haag is vanmorgen een handgranaat aangetroffen. Naast de handgranaat, die met tape en draad aan het supportershome was vastgemaakt, zijn met graffiti drie grote kruizen gespoten. Mogelijk is dat een verwijzing naar de drie Andreaskruisen in het logo van Amsterdam.

Dat meldt AT5. De politie laat weten dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de handgranaat zal weghalen. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.

"Dit is absoluut een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis. Je moet er niet aan denken dat het ding was afgegaan terwijl er iemand in de buurt was", zegt voorzitter van de ADO-supportersvereniging Jacco van Leeuwen tegen Omroep West.

Andreaskruisen
Bij de plek waar de granaat is achtergelaten, zijn die Andreaskruisen getekend. Die verwijzen naar het stadswapen van Amsterdam, wat zou kunnen betekenen dat de dader(s) een band met Ajax hebben.

Lees ook: Amsterdamse plekken beklad met antisemitische leuzen, hakenkruizen en groengele verf

In februari dit jaar werden in Amsterdam meerdere plekken met groene en gele verf beklad door fans van ADO. Ook waren er met zwarte graffiti antisemitische leuzen en hakenkruizen op muren, abri's en borden gespoten. Of het achtergelaten handgranaat hier een reactie op is, is niet bekend.

Lees ook: ADO en Ajax leggen krans bij De Dokwerker

De directie van Ajax heeft direct na de vondst meteen contact opgenomen met hun collega's van ADO Den Haag: "Dit is een levensgevaarlijke situatie die we uiteraard afkeuren", laat een woordvoerder van de club weten. 

Medewerking
Ajax biedt aan om mee te werken aan het onderzoek naar de handgranaat. "Mocht de politie ons nodig hebben bij het onderzoek naar de dader of daders dan werken wij daar natuurlijk aan mee", aldus de woordvoerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!