Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse plekken beklad met antisemitische leuzen, hakenkruizen en groengele verf

22 februari 2019, 10.27 uur · Aangepast 22 februari 2019, 11.13 uur
Door: · Foto: AT5

Verschillende plekken in Amsterdam zijn vannacht beklad met groene en gele verf. Ook zijn er met zwarte graffiti antisemitische leuzen en hakenkruizen op muren, abri's en borden gespoten.

De linkeronderarm en de linkerheup van De Dokwerker zitten onder de verf. Het beeld op het Jonas Daniël Meijerplein is een verwijzing naar de Februaristaking, een gebeurtenis die aanstaande maandag wordt herdacht. 

Schoonmaakkosten
Behalve De Dokwerker is ook Café Betondorp beklad. "We gaan proberen te achterhalen wie dit hebben gedaan", zegt een woordvoerder van de politie. "De eventuele schoonmaakkosten kunnen op hen worden verhaald."

Lees ook: Joodse begraafplaats Amsterdam-Oost beklad met hakenkruizen 

ADO-supporters zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het vandalisme, zo lijkt duidelijk te worden in een post op Instagram. Op het account van FC Den Haag Home&Away is te zien dat er op veel plekken in de stad is toegeslagen. 

in een video in de post is te zien is hoe een vermomde man de initialen van de club (FCDH) en het Haagse kengetal (070) in een ondergronds metrostation op een pilaar spuit.

Demonstratie
De Haagse club speelt zondag thuis tegen Ajax, maar supporters uit de hoofdstad zijn niet welkom in het Cars Jeans Stadion. Omdat ze haar club niet in het stadion kunnen steunen, wil supportersvereniging AFCA gedurende de hele wedstrijd demonstreren tegen het besluit van de Haagse burgemeester Krikke. De gemeente heeft dat protest toegestaan, schreef Omroep West eerder deze week.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tot zondag joe 👋🏽🖕🏽

Een bericht gedeeld door FC Den Haag Home&Away 👕👖👟 (@awaydays_fcdh) op

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!