Ga naar Content

Schade na hevige heidebrand bij daglicht goed te zien: "Dor, droog en zwartgeblakerd"

De felle brand die gisteren woedde in natuurgebied Laapersheide heeft zichtbare sporen achtergelaten. Een veld van zo'n zes hectare ligt er nu zwartgeblakerd bij. Een pijnlijk gezicht voor Goois Natuurreservaat-boswachter Rob Rossel: "Zo wil je de natuur niet zien."

Bij daglicht is goed te zien hoeveel schade het vuur gisteravond heeft aangericht. Rossel heeft in zijn 16-jarige loopbaan als boswachter al aardig wat natuurbranden gezien, maar is geschrokken van de snelheid van het vuur van gisteravond. "De brandweer heeft het heel goed opgepakt, maar ik vond het wel schrikbarend."

Lees ook: Brandweer moest zelf vluchten voor heidebrand Hilversum: "Vuur breidde zich snel uit"

De natuur heeft een flinke klap gehad van het vuur. "De heide is krachtig en de natuur ook, dus over een aantal maanden staat hier wel weer gras en over vijf of zes jaar ook weer hei. Maar de littekens blijf je altijd zien", aldus Rossel. "En de amfibieën, hagedissen en reptielen zijn waarschijnlijk verloren gegaan, want die zijn niet zo snel. En de insecten ook, dat is jammer."

Menselijke oorzaak
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar vermoedelijk is er wel een menselijke oorzaak. "Voor glasscherven die hitte opbouwen is de zon te laag en bliksem was er niet. Dus het kan aangestoken zijn, of er lag een smeulende sigaret of er is vuurwerk gegooid. Allemaal mogelijkheden, maar het is heel moeilijk te zeggen en niet meer te controleren."

Lees ook: Extra alertheid na heidebrand in Hilversum: "Komende weken verhoogde kans op brand"

De brandweer kondigde vanochtend al aan dat ze de komende weken extra alert zullen zijn op natuurbranden. Door de droogte van afgelopen zomer is het risico nog altijd hoog. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!