Gooi

NL
V

Extra alertheid na heidebrand in Hilversum: "Komende weken verhoogde kans op brand"

9 april 2019, 08.39 uur · Foto: Persbureau Heitink/Luuk Heitink

Om nieuwe natuurbranden zoals die van gisteren te voorkomen, gaat de brandweer Gooi- en Vechtstreek de heide de komende tijd extra goed in de gaten houden. Door de droogte van afgelopen zomer is de natuur nog niet volledig hersteld, waardoor de kans op nog een branduitbraak groot is.

"Dat de hei op z'n donder heeft gekregen van de droogte, bleek gisteravond wel. Het vuur verspreidde zich zo snel", vertelt woordvoerder Maarten Steinkamp aan NH Nieuws. "De combinatie met de wind en het gebrek aan regen de laatste tijd maakte het risicovol."

Aan de zuidkant van Hilversum, in natuurgebied Laapersheide, woedde gisteravond een zeer grote brand waarbij veel rook vrijkwam. Zo'n zes hectare grond (acht à negen voetbalvelden) ging in vlammen op.

'Grotere ramp
Volgens Steinkamp was de brandweer er 'net op tijd bij', want het vuur verspreidde zich snel. "Als het bij de bomen was gekomen, hadden we een vele grotere ramp gehad", vertelt hij. "Het voordeel was dat de onderlaag van de heide wel nat was, want daar zit mos en dat houdt vocht vast."

Lees ook: Brandweer moest zelf vluchten voor heidebrand Hilversum: "Vuur breidde zich snel uit"

De brandweerwoordvoerder wil geen herhaling van gisteravond en laat weten dat de hulpdiensten extra alert zullen zijn de komende tijd. "De kans op heidebranden is ondanks het feit dat het april is, heel groot. De nasleep van die droge zomer merken we nog steeds. Ook een waarschuwing voor de bezoekers dus: pas op met vuur!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!