Ga naar Content

Probleem van verzilting begint in te dalen: "In de toekomst wordt het spannender"

Na de droge zomer van afgelopen jaar, begint bij veel mensen inmiddels het besef te komen dat de verzilting van de grond een flink probleem kan worden. Door het gebrek aan grondwater komt het zout uit de diepere lagen naar boven en dat kan veel schade veroorzaken.

"Zoals de situatie nu is, is het nog niet direct een probleem, maar naar de toekomst toe wordt het steeds spannender", vertelt Karel Bruin van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. "Als we kijken naar afgelopen zomer: die verwachten we steeds vaker en extremer. En dan is het zoete water dat beschikbaar is, steeds minder."

Tekst gaat verder onder video

Verzilting? Wat is dat? - NH Nieuws

Er kwam vorig jaar zo weinig water Nederland binnen dat de voorraden krap werden. De waterschappen en Rijkswaterstaat moesten er alles aan doen om de waterpeilen goed te houden. "In Noord-Holland hebben we veel van economische waarde op de percelen staan. Hier staan de bolgewassen bijvoorbeeld en daar is zoet water cruciaal voor", vertelt Bruin.

Lees ook: Ernstig watertekort dreigt: Noodmaatregelen in aantocht

Tekst gaat verder onder video

Water tekort zomer 2018 - NH Nieuws

Inmiddels begint het besef over de problemen te groeien. "We zien dat dat langzaam begint te ontstaan. Juist zo'n droge zomer als die van vorig jaar helpt daar dan sterk bij", legt Bruin uit. "We hebben het vorig jaar nog goed kunnen redden. Maar je ziet dat ook agrariërs in het gebied merken dat het spannender begint te worden."

Buffer
Bollenkweker Thijs Langeveld uit Breezand maakt zich al lange tijd zorgen over het klimaat en de verzilting die daar aan vast hangt. Hij kweekt inmiddels alleen nog hobbymatig narcissen, maar heeft toen hij nog volop in bedrijf was meegedaan aan een project waarbij water als buffer in de grond werd opgeslagen.

Tekst gaat verder onder video

project Spaarwater bij bollenkweker Langeveld - NH Nieuws

Langeveld is ervan overtuigd dat het klimaat aan het veranderen is en dat er wat moet gebeuren: "Dit kan niet anders dan mislopen als we er niks aan doen." Hij raadt andere boeren daarom aan om vooruit te denken. "Probeer centraal op je bedrijf een bel water te creëren in de toekomst. Als er dan water tekort komt, kun je zeggen dat je nog wat in de ondergrond hebt."

Lees ook: Dit jaar meer wateropslag om droogte in de zomer te weerstaan

Coaching
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier probeert boeren te ondersteunen bij de toekomstplannen. "We hebben samen met de sector een landbouwportaal opgericht om agrariërs te stimuleren en te faciliteren. En daarmee kunnen ze subsidies krijgen. Maar ook coaching over hoe ze zo goed mogelijk water op eigen perceel kunnen vasthouden. Dat is goed voor de bedrijfsvoering, goed voor het watersysteem en uiteindelijk goed voor ons allemaal", zegt Bruin.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: