Ga naar Content

Ernstig watertekort dreigt: Noodmaatregelen in aantocht

Het water in het IJsselmeer nadert een kritieke diepte. De afgelopen weken is er al drie centimeter uit verdwenen. Als daar nog twee centimeter uit verdwijnt gaat de verdringingsreeks van kracht. "Dan gaat het water op rantsoen."

Net buiten onze provincie laat Ton de Vrieze van Rijkswaterstaat (RWS) de droogte zien. In het Veluwemeer staat het water op zijn diepste punt ooit. Het waterpeil staat daar 18 centimeter lager dan normaal. Om dat aan te vullen moet er veel bijgepompt worden uit het Marker- en IJsselmeer. Maar ook daar komt het peil in de buurt van een verontrustende grens.

Lees ook: Minder verspilling drinkwater na droogte-alarm waterleidingbedrijf

De waterwegen en sloten in Noord-Holland worden op peil gehouden door water uit het Marker- en IJsselmeer. Als de droogte aanhoudt en de verdringingsreeks van kracht wordt zal er flink minder water aan onze provincie worden toegewezen door Rijkswaterstaat.

In eerste instantie zullen vooral de landbouw, scheepvaart en recreatieplassen eronder te lijden hebben. RWS hoopt daarmee voldoende te hebben opgeschaald. Zo niet, dan kan de verdringingsreeks uitgebreid worden.

Foto: Mischa Korzec / NH Nieuws