Ga naar Content

Remy en zijn vrienden: stokstaartje heeft extra zorg nodig

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. In deze aflevering mag de kleine Remy lekker naar buiten. Maar hij moet eerst wachten tot buurman Hugo naar binnenkomt. Ze delen het buitenverblijf, vandaar. Hugo meldt zich niet op commando, maar moet worden gelokt met een lekker stuk vlees. 

Remy is inmiddels bijna een half jaar oud. Hij groeit als kool. "Hij krijgt al een mooi toefje op z'n hoofd", zegt dierverzorger Daphne Pels. "Dan zie je de beginselen van de manen opkomen. Hij is vreselijk speels en gaat graag naar buiten. Hij is echt een jonge, vitale, speelse kat."

Omdat de jonge leeuw voortdurend moet worden geprikkeld, wordt er ook al getraind om hem in een transportkarretje te laten lopen. Daphne: "Ik denk dat we hem volgende week al in de binnenhal laten lopen. Om hem toch weer nieuwe dingen te laten ervaren. Dat is heel belangrijk in deze fase, dat ze blijven leren en zich niet gaan vervelen. Zeker omdat hij nog steeds in z'n eentje is. We blijven uitkijken naar een partner voor Remy, maar die kunnen we niet zomaar ergens vandaan toveren."

Lees ook: Het bizarre verhaal van Remy: hoe een gedumpt leeuwtje naar Anna Paulowna kwam

Stokstaartje
Daphne heeft naast Remy nog een diertje dat extra aandacht nodig heeft. Het is een klein stokstaartje van drie weken oud. Hij zit in een kattenreismand onder een warmtelamp. De jongeling werd niet goed opgevangen in de groep en is nu afhankelijk van extra zorg. Om de paar uur krijgt 'ie kittenmelk via een spuitje in de mond. Omdat het nog maar een klein diertje is, neemt Daphne hem 's avonds mee naar huis. Hij heeft de intensieve zorg nodig van een baby, en daar horen ook zijn nachtelijke hapjes bij. 

Daphne: "Je hebt natuurlijk geen stokstaartjesmelk, dus we kijken naar overeenkomsten in wat je hebt in kunstmelk. Stokstaartjes eten in de natuur vooral veel insekten, maar ook kleine zoogdieren. Net wat ze kunnen pakken. Het eiwit moet hoog zijn in hun dieet. Dat is voor katten ook zo, vandaar dat kattenmelk de beste optie is."

Lees ook: Gedumpte leeuwenwelpje Remy voor het eerst naar buiten

Poepen en plassen
Na het eten heeft Daphne nog een klusje te klaren. Met een watje stimuleert ze de achterkant van het stokstaartje. In de natuur likt de moeder haar jongen altijd om de urine en ontlasting op te vangen en het nest schoon te houden. Als Daphne dit niet zou doen, gaat het stokstaartje dood, want poepen en plassen doet het niet vanzelf. 

En nadat het diertje heeft gegeten en geplast, gaat het snel weer in de mand, onder de lamp. Het is nog niet zeker of het stokstaartje straks weer terug mag naar de groep. Maar dat is van latere zorg.

Kijk hier voor meer afleveringen van 'Remy en zijn vrienden'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!