Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Wielrenner Bas fietst voor Fonds Gehandicaptensport: "Het was een mooi onthaal bij AZ"

2 april 2019, 18.59 uur

In een week tijd alle 18 eredivisieclubs van Nederland aandoen met de fiets; een tocht van 1500 kilometer. Wielrenner Bas Tietema uit Zwolle doet het. Hij wil zoveel mogelijk geld ophalen voor het Fonds Gehandicaptensport. Vanmiddag deed hij zijn vijfde stadion aan en dat was het stadion van AZ Alkmaar. Hij moest er wel voor afzien. "We begonnen met een mooi zonnetje en de wind in de rug en dat werd uiteindelijk een regenbui en wind tegen maar het is het waard."

Bij aankomst van Bas in het stadion van AZ wacht hem een warm onthaal. Er staan broodjes en sportdrankjes klaar en hij mag zijn vijfde stempeltje ophalen bij Jessica Derks, voorzitter van Rolstoeltennis Alkmaar. Ze is blij met de actie. "We weten hoeveel kosten het met zich meebrengt om mensen met een handicap te laten sporten. De aanschaf van een rolstoel kost al veel geld maar ook het inhuren van een rolstoeltaxi en trainers kost geld. Alle beetjes helpen dus."

Lees ook: Beperkte sporters willen meedoen met WK Taekwondo in Nieuw-Zeeland: "Het is een buitenkansje!"

Gehandicapt zusje
Bas is betrokken geraakt bij het Fonds Gehandicaptenzorg omdat zijn zusje Iris het syndroom van Down heeft en hij gezien heeft wat sport voor haar betekent. Met zijn fietstocht wil hij sporten voor iedereen met een handicap mogelijk maken. "Meestal bel ik haar in de avond na de rit en dan vindt ze het hartstikke leuk dat ik dit aan het doen ben. Ik denk dat ze wel trots op me is", vertelt Bas glunderend tegen NH Nieuws.

Op 6 april rond 18.30 komt Bas aan bij de Johan Cruijff Arena. Dit is de finish, met op de laatste dag ook nog eens de langste etappe van 254 kilometer. Bas heeft alle eredivisiestadions ‘afgetikt’ en krijgt dan van een lokale ambassadeur zijn laatste stempel op zijn kaart. Dit wordt gedaan door zitvolleyballer Robin van Damme. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen. "Die vijf miljoen die Maarten van der Weijden heeft opgehaald met zijn zwemtocht lijkt me een mooi bedrag, haha. Ik hoop vooral op aandacht zodat mensen zich bewust worden van de noodzaak van dit goede doel." Wilt u Bas steunen? Dat kan via zijn site

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH/Tom Jurriaans