Als verslaggever van net twintig werd Fons van Westerloo al naar de vuurlinie gestuurd: van de burgeroorlog in Biafra tot de rellen in Chicago. Het was dus niet verrassend dat Het Parool Fons tot een van de spraakmakende journalisten van zijn generatie bombardeerde. En die spraakmaker is hij eigenlijk altijd gebleven.
Biografie
Naam: Fons van Westerloo
Geboren: Amsterdam, 26 februari 1946
Beroep: journalist, omroepdirecteur Avro, AT5, RTL, SBS
Erelijst: Omroepman van het jaar 1996
"Ik ben begonnen bij het Amerikaanse persbureau UPI", vertelt Van Westerloo. "Daarna ben ik bij De Tijd terechtgekomen, dat was toen nog een krant." Zijn doorbraak kwam toen Wibo van de Linde Van Westerloo ontdekte en hem naar Avro's Televizier haalde. "Je moet je voorstellen, daar keken elke week vier miljoen mensen naar."
"Ik werd eigenlijk vanaf dag 1 een soort specialist in 'oorlog, honger en ellende'." Dat hij dit interessante, maar gevaarlijke werk ging doen, kwam voort uit idealisme.
Wereldverbeteraar
"Het begon met een gevoel dat je de wereld wilt verbeteren. Men moest weten wat er gebeurde. Later werd ik wel wat meer cynisch, want er gebeurt iets ergens. Het houdt op en ergens anders steekt het de kop weer op. En dat is nog steeds zo eigenlijk. Als een soort veenbrand."
Je moet wel een beetje macho zijn om dit werk te kunnen doen, moet Van Westerloo beamen. "Je moet ook wel een beetje bang zijn. Anders ga je er aan. Je moet ergens een gevoel hebben van tot hier en niet verder. Maar het is toch ook wel een beetje een verslaving, want je wilt er gewoon bij zijn. Een verslaggever zoals ik was, gaat altijd tegen de stroom in. De vluchtelingen komen naar je toe, maar ik moet gaan kijken waar ze vandaan komen."
Omroepbaas
En dan is op een gegeven ook voor hem de maat vol. Genoeg ellende gezien. Toen hij dit aan de Avro liet weten, werd hij naar Hilversum gehaald als hoofd informatief. Later werd hij adjunct-directeur van de Avro. Een omroepbaas was geboren. Na een korte tussenstop in het bedrijfsleven ging hij bij AT5 aan de slag als directeur-hoofdredacteur. Hij ging er in salaris flink op achteruit, maar zijn hart lag toch bij de media. Daarna volgden RTL5, SBS en weer RTL.
Van Westerloo: "SBS was wel de mooiste tijd; dat je vanuit het niets iets kan oprichten. We zijn begonnen in een afgebladderd kamertje op de hoek van Artis, met vier mannen, twee vrouwen, een fax en een telefoon. Meer hadden we gewoon niet. En een beetje geld van de Amerikaanse investeerders. Dat was fantastisch. We hadden een studio van Hart van Nederland zo groot als een flinke kledingkast, daar kwam een uitzending vandaan waar op een gegeven moment een miljoen mensen naar keken. Dat was ongelooflijk. Het was ook leuk omdat je met mensen werkte die de moed hadden om zoiets te proberen."
Lees ook Herman Stok: "Televisie veranderde mijn leven."
'Fons van Westerloo was SBS', kopte de krant bij zijn afscheid. "Ik geloof dat dat wel waar was, ja. Ik was zo'n beetje de verpersoonlijking van de zender", zegt Van Westerloo nu.
Die spraakmaker uit het begin van zijn carriere is Van Westerloo altijd gebleven. "Maar niet alles lukte altijd, hoor. Je moet wel tegenslagen kunnen incasseren. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het succes. Kopschudden en weer door."
Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!