Ga naar Content

Herman Stok: "Televisie veranderde mijn leven"

AMSTERDAM Herman Stok was in de jaren vijftig al een populaire radiopresentator, maar toen hij in 1961 voor het eerst op de televisie kwam, kon hij niet vermoeden dat zijn populariteit geen grenzen meer zou kennen.

Biografie Herman Stok
Geboren: 11 juli 1927 te Rotterdam
Beroep: boekhouder, radio- en televisiepresentator
Erelijst: Gouden Harp (1987)

Herman Stok was in 1961 nog 'gewoon' een radiopresentator, toen hij door de VARA werd gevraagd om het televisieprogramma 'Top of flop' te presenteren. Als radiopresentator kon hij nog anoniem door het leven, maar als televisiepersoonlijkheid kon dat echt niet meer. "De meiden op straat lopen achter je aan, ze hangen in de bloembak voor de ramen, je moet vluchten in een winkel voor al het gedoe. Maar het opent ook heel andere deuren."

Bij 'Top of flop' moest een vierkoppige jury bepalen of een liedje hitpotentie had. De muziek kwam uit een juke-box. Bij gelijke stemmen besliste het publiek, dat bij de live-uitzending aanwezig was. Soms was de jury niet goed op de hoogte van de smaak van het jonge publiek. Zo werd de single "I Want to Hold Your Hand" van The Beatles door de jury als een grote flop naar de prullenbak verwezen. Tot afgrijzen van de jongeren in de zaal. Het nummer van Lennon en McCartney werd uiteindelijk een dikke hit, ook in Nederland.

Lees ook: Tonny Eyk speelde met de groten der aarde: "Wat ben ik toen brutaal geweest"

De eerste uitzending van het muziekprogramma was voor Stok een spannende aangelegenheid. Zonder ervaring werd hij zomaar voor de leeuwen gegooid: "Ik moest 's middags in de opnamestudio zijn. Toen was daar de productieleider en die zei: 'Kijk, dat is jouw tafeltje daarzo, daar komt de jury te zitten. Dit zijn drie camera's en als het rode lichtje brand dan moet je in die camera kijken.' Nou, tot vanavond. Dat was het. Dat was mijn voorbereiding."

Ervaring
Gelukkig had Herman Stok genoeg ervaring om zich er goed doorheen te slaan en het programma werd een daverend succes, net als de vele radioprogramma's die hij bleef presenteren. Zo maakte hij, samen met Letty Kosterman, zeventien jaar lang het programma Z.O. op de zaterdagochtend.

De toeter, die werd gebruikt om een liedje tot een flop te verklaren, hoort eigenlijk in het Omroepmuseum, maar daar moeten ze nog even op wachten. De toeter is zo bepalend geweest voor zijn carrière, dat hij er nog geen afstand van kan doen. 

Meer NH Iconen?
Voor meer iconen zie deze site.

Foto: Robert Jan de Boer