Ga naar Content
Noordkop & Texel

Hollands Kroon mikt op grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten buiten woongebieden

2 april 2019, 15.39 uur · Aangepast 2 april 2019, 16.48 uur
Door: · Foto: Uitzendbureau Agro Star

Als het aan Hollands Kroon ligt, worden arbeidsmigranten in de toekomst zoveel mogelijk opgevangen aan de rand van dorpskernen. Daarvoor wil de gemeente inzetten op grootschalige logies, waar zo'n veertig migranten tegelijk kunnen verblijven.

Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in nieuw opgestelde beleidsregels, waar inwoners van de gemeente de komende zes weken hun zegje over mogen doen

Lees ook: Huisvesting arbeidsmigranten Hollands Kroon: "We zijn geen het afvoerputje van de regio"

In de gemeente is een groot tekort aan geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten. Dankzij het zogeheten kruimelbeleid konden arbeidsmigranten lange tijd binnen de woonkernen worden gehuisvest, maar omdat zij daardoor verspreid over de gemeente wonen, is het lastig om toezicht te houden.  

Lees ook: Onrust over komst Polen-hotel in 't Veld: 'Dorpen kunnen verkeersdruk niet aan'

Door de arbeidsmigranten in grotere groepen te huisvesten, wordt het toezicht op die logies eenvoudiger, zo is de gedachte. Voor die grotere logies gaan wel strenge eisen gelden: zo moet op bestaande locaties per arbeidsmigrant minimaal 12 vierkante meter beschikbaar zijn en mogen er per slaapvertrek maximaal twee personen verblijven. 

Veertig personen 
Ook logiesfuncties op agrarische bouwpercelen zijn mogelijk. Daarvoor geldt wel een maximum van veertig personen, en dat de logies een nevenfunctie van de agrarische activiteiten moet zijn. Met andere woorden: een boer mag niet stoppen met boeren om zijn volledige perceel te reserveren voor huisvesting van arbeidsmigranten.  

De gemeente Hollands Kroon nodigt haar inwoners uit te reageren op het voorgestelde beleid: dat kan mondeling of schriftelijk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!