Ga naar Content
Gooi

Blaricumse horeca uit zorgen over kermisdebacle via open brief

1 april 2019, 15.20 uur
Door: Carina Gutker · Foto: AdobeStock/Privé

De Blaricumse horecazaken Moeke Spijkstra, Het Vitus en d'Ouwe Tak hebben via een open brief hun zorgen geuit over de plannen van de gemeente om de kermis in het weekend te versoberen. "Het genoemde besluit staat haaks op traditie, cultuur en op een ons inziens alom bestaande behoefte", schrijft Marise Lindeman-van de Koot namens de cafés.

De uitbater van d'Ouwe Tak noemt in de brief drie redenen waarom de plannen niet door zouden moeten gaan.

Zo zou het Blaricumse kermispubliek na het afsluitende vuurwerk juist behoefte hebben aan live-optredens en feesten in de open lucht. "De lokale samenleving wil graag dansend op de klanken met een drankje en een hapje gezellig feestvieren binnen en/of buiten onder de overkappingen. Iets dat al vele jaren zo gebeurt."

Lees ook: 'Stunt om kermis Blaricum te redden' haalt het niet in gemeenteraad

De drie cafés denken volgens het door hen geschreven beveiligingsplan eventuele overlast op de zaterdagavond in de kiem te kunnen smoren. Juist door alle activiteiten weg te laten, werkt dit volgens hen de onveiligheid in de hand. "Wij denken dan ook dat het collegebesluit de beheersbaarheid van de zaterdagavond geen goed zal doen."

Verscheidenheid van stemmen
Tot slot heeft de gemeente volgens de horeca nauwelijks aandacht besteed aan de klachten van Blaricummers zelf. "Ook aan de grote verscheidenheid van 'stemmen' die de zaterdagavond op de inmiddels traditionele wijze in stand willen houden, is niet of nauwelijks de ruimte gegeven om zich te laten horen."

Lees ook: Kermis Blaricum versoberd om raddraaiers buiten te houden: "Het moet een dorpsfeestje zijn"

Moeke Spijkstra, Het Vitus en d'Ouwe Tak roepen de gemeente op om het kermisdebacle van Blaricum op de agenda te zetten van het rondetafelgesprek van volgende week dinsdag. "Zodat in alle rust en openheid de meningen over dit volgens velen essentiële onderdeel van de Kermisweek kunnen worden uitgesproken en gehoord - en de raad mede daardoor voldoende informatie zal krijgen om een goed besluit in deze te nemen."

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brief.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!