Ga naar Content
Gooi

Kermis Blaricum versoberd om raddraaiers buiten te houden: "Het moet een dorpsfeestje zijn"

8 maart 2019, 16.24 uur
Door: · Foto: Paul Tholen / ANP

De toename van drank, drugs en vandalisme op de kermis van Blaricum moet worden teruggedrongen, zo zegt de gemeente. Daarom wordt het feest de komende editie in het weekend kleiner, worden extra beveiligers ingezet en worden bezoekers aan de rand van het centrum gecontroleerd.

De sfeer was volgens de burgemeester bij de kermis van Blaricum in augustus vorig jaar op sommige momenten 'grimmig' dankzij jongeren, die zich mede onder invloed van drank en drugs misdroegen. Omwonenden klaagden over een gebrekkige nachtrust, dat spullen in voortuinen werden vernield en dat er zelfs over auto’s werd heen gelopen.  

De burgemeester over wat er allemaal misging in 2018:
(tekst gaat verder onder de video)

Burgemeester Blaricum over de misstanden tijdens de kermis - Joost Lammers / NH Nieuws



Burgemeester Joan de Zwart-Bloch benadrukt dat een groot deel van de Blaricummers blij is met de kermis, die altijd van zaterdag tot woensdag wordt gehouden, maar ze wil af van de excessen. Belangrijkste maatregel is dat er op zaterdag en zondag, als het het drukste is, de horeca buiten geen live-muziek mag regelen of tenten neerzetten. Daarmee moet het onaantrekkelijker worden voor mensen van buitenaf om naar Blaricum te komen.

Beveiliging opgevoerd
Ook wordt de beveiliging opgevoerd in het centrum van Blaricum. Horeca-ondernemers worden mede verantwoordelijk gemaakt voor de beveiliging in de straten rondom hun horecapand. Daar bovenop huren gemeente en horeca samen vijftien tot achttien extra beveiligers in om op straat te handhaven. Dat is deels een extra veiligheidsmaatregel en deels het resultaat van het feit dat de politie minder mensen bij evenementen inzet. "De politie blijft wel aanwezig om in te grijpen bij escalaties", benadrukt de burgemeester.

De aanzuigende werking van de kermis wordt aangepakt, vertelt De Zwart-Bloch:
(tekst gaat verder onder de video)

Tijdens het weekend van de Blaricumse kermis mag live-muziek niet meer - Joost Lammers / NH Nieuws

Daarnaast wordt het kermisterrein tot evenemententerrein verklaart. Dat betekent dat bij toegangswegen bezoekers kunnen worden gecontroleerd en ze zich moeten houden aan de regels van het evenement. Dat houdt in dat er geen rugzakken en glaswerk mee naar de kermis genomen mogen worden. Vorig jaar bleek dat jongeren grote hoeveelheden sterke drank in rugzakken meenamen.

Extra beveiliging bij de ingang gaat volgens de burgemeester helpen:
(tekst gaat verder onder de video)

Rugzakken en glas mag niet meegenomen worden naar de kermis van Blaricum - Joost Lammers / NH Nieuws



'Niet de wens van de horeca' 
Alles heeft volgens de burgemeester tot doel dat de kermis 'weer een dorpse kermis' wordt en het komend jaar het 60-jarig bestaan feestelijk verloopt. "Als dit loopt, is het een goede balans tussen de belangen van de verschillende belanghebbenden. We willen het niet nog een keer, zoals het afgelopen jaar was." 

Lees ook: Blaricumse ondernemers moeten 'kermistuig' voortaan zelf in toom houden

De maatregelen zijn volgens De Zwart-Bloch genomen in samenspraak met omwonenden, horeca en de hulpdiensten, maar worden nog niet door iedereen juichend ontvangen. Volgens de burgemeester is 'het niet de wens' van de drie Blaricumse horeca-ondernemers dat het weekend wordt versoberd. Ze zullen volgens haar komende dinsdag de gelegenheid nemen om hun bezwaren tegenover raadsleden te uiten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!