Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Raadsleden keren SP Purmerend de rug toe: partij eist zetels terug

31 maart 2019, 15.26 uur
Door: · Foto: SP Purmerend

Nadat eind vorig jaar de Purmerendse PVV-fractie zich opsplitste, valt nu ook de lokale SP-fractie uiteen. Vanwege veronderstelde intriges gaan de drie raadsleden verder als twee fracties: een eenmansfractie van de SP en voorlopig een Onafhankelijke Lijst. Door deze ontwikkelingen telt de Purmerendse raad nu 12 fracties.

Twee van de drie SP-raadsleden, fractievoorzitter Bram Buskoop en zijn vader Rijn Buskoop, hebben besloten de fractie de rug toe te keren.

"Omdat bestuursleden fractiegenoten publiekelijk afvallen [...] raadsleden niet meer uitnodigen voor partijbijeenkomsten, hebben twee van de drie SP-raadsleden besloten dit niet langer te accepteren en niet langer onderdeel te zijn van de partij", aldus een verklaring op de Facebook-pagina van de SP Purmerend.

Lees ook: Strijd om voorzitterschap PVV Purmerend leidt tot opsplitsing

Buskoop en Buskoop zouden de 'afgelopen dagen nergens meer over zijn geïnformeerd en nergens meer bij betrokken worden, en voelen zich weggewerkt'.

Lekken
"Als er problemen zijn, praat je daar met elkaar over, maar stuur je die problemen niet door naar de pers en blokkeer je raadsleden niet van alle manieren om met leden in gesprek te gaan." De druppel die de emmer voor de twee afvallige SP'ers deed overlopen, was 'het lekken van raadsinformatie dat uitdrukkelijk onder embargo stond en het publiekelijk proberen te beschadigen van fractiegenoten'. 

Buskoop en Buskoop gaan verder als Onafhankelijke Lijst, waardoor Ruben van Kuik automatisch de eenmansfractie van de SP vormt. Hij wil 'eerst nog in overleg met de afdeling over de te nemen vervolgstappen'. Ondanks de interne vete benadrukken de drie raadsleden dezelfde standpunten uit te dragen.  

'Verbijstering en teleurstelling'
Maxim Burlini van de SP Purmerend schrijft dat zijn partij 'met verbijstering en teleurstelling' heeft kennisgenomen van 'de aankondiging dat twee van haar raadsleden de SP verlaten en hun zetels meenemen'. Burlini benadrukt dat Purmerenders hen een jaar geleden hebben gekozen, en zij hebben ingestemd met een raadszetel. "Met Rijn Buskoop hebben we afgelopen tijd nog gewoon campagne gevoerd voor de Provinciale Staten en nu stappen ze op."

De SP zal vader en zoon Buskoop tijdens de ledenvergadering van 8 april verzoeken hun zetels terug te geven. "Omdat zowel Bram als Rijn een verklaring hebben ondertekend dat ze hun zetel zullen afstaan als de leden daarom vragen, zullen wij dit officieel aan de leden voorleggen."

VVD
Alsof de Purmerendse politieke slangenkuil nog niet diep genoeg is, laat ook de lokale VVD weten zich op te splitsen. De Purmerendse liberalen zouden vanaf 1 april verder gaan als vier eenmansfracties, om hun visie zo geen tien minuten, maar veertig minuten per vergadering onder de aandacht te brengen. 

"Eerder dit jaar splitste de fractie van de PVV zich op in 2 fracties. Zo'n splitsing biedt een politieke partij dusdanig veel voordelen, dat ook de VVD-fractie de knoop heeft doorgehakt om via deze constructie het liberale geluid maximaal te laten horen in onze stad", schrijven de vier eenmansfracties gebroederlijk op de VVD-website

Een gezamenlijke verklaring rond een opsplitsing op 1 april: natuurlijk gaan dan alle alarmbellen rinkelen. Des te meer reden om fractievoorzitter Jan Peter Dompeling eens aan de tand te voelen.  

Kiezersbedrog
"Dit is een 1 april-grap", bevestigt hij desgevraagd aan NH Nieuws, om daaraan toe te voegen dat het wel om een grap met een serieuze ondertoon gaat. De VVD'ers vinden het namelijk naar kiezersbedrog neigen dat afvallige raadsleden hun zetel niet hoeven op te geven, maar onder een eigen naam verder kunnen, zoals voormalig SP'ers Bram en Rijn Buskoop nu doen. "Terwijl zij toch zijn gekozen als SP'ers." 

In de Tweede Kamer heeft afsplitsing gevolgen, benadrukt Dompeling. "Dan krijg je minder spreektijd en een lagere vergoeding, maar in de gemeenteraad is dat niet het geval." Dat Bram en Rijn Buskoop als onafhankelijke lijst dezelfde standpunten zullen innemen als de SP, vindt hij geen legitiem argument. "Juist dan los je het intern op."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!