Alkmaar

Inwoners Sint Pancras voelen zich niet gehoord in fusie met Heerhugowaard

28 maart 2019, 22.18 uur · Foto: NH Nieuws / Koen Bugter

Whatsapp

Meerdere inwoners van Sint Pancras voelen zich over de voorgenomen fusie met Heerhugowaard niet gehoord en niet serieus genomen door hun huidige gemeente Langedijk. Dat bleek vanavond tijdens een informatieavond, die door diezelfde gemeente is georganiseerd. Volgens leden van de dorpsraad "wil Sint Pancras niet fuseren met Heerhugowaard," en zou er juist een voorkeur zijn voor Alkmaar.

Zo'n 150 bezorgde inwoners kwamen vanavond naar het kerkelijk centrum De Regenboog. De gemeente zou volgens sommigen "de inwoners veel te laat betrekken," terwijl anderen het fusieproces "ondemocratisch" noemen. Eind vorig jaar besloten de gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard dat de toekomst van de gemeenten samen is. Eerst wordt er per 2020 ambtelijk gefuseerd, twee jaar later volgt een volledige, bestuurlijke fusie.

Lees ook: Verlovingsnieuws: Vanaf 2022 willen Langedijk en Heerhugowaard één gemeente vormen

Andreas Rood is een bezorgde inwoner van Sint Pancras en volgens hem is een grote meerderheid voor een fusie met Alkmaar, in plaats van met Heerhugowaard. Hij voelt zich in het besluitvormingsproces gepasseerd als burger en vindt dat hij geen inspraak heeft gehad:

Tekst gaat verder onder de video

Sint Pancras: Andreas Rood - NH Nieuws

De Dorpsraad van Sint Pancras wil ook niet fuseren met Heerhugowaard en daarvoor zijn ze online een petitie gestart. Er is ook volgens hen nooit aan de inwoners gevraagd wat ze willen en het besluit is al genomen. "We willen met de petitie peilen wat de mensen willen", licht bestuurslid Joop den Haan van de Dorpsraad toe.

Lees ook: Pancrasser petitie tegen fusie met Heerhugowaard: "Voelen ons meer verbonden met Alkmaar"

Voor de Dorpsraad is het standpunt duidelijk: "We liggen aan Alkmaar vast. Voelen ons er meer thuis en passen daar beter." Inwoner Rob Duivelsberg is het daar roerend mee eens: 

Tekst gaat verder onder de video

Sint Pancras: Rob Duivelshof - NH Nieuws

De geografische ligging van Sint Pancras is het meest gehoorde argument van tegenstanders van de fusie met Heerhugowaard. Alkmaar zou veel meer een buurman zijn, dan Heerhugowaard:

Tekst gaat verder onder de video

Sint Pancras: Andreas Rood 2 - NH Nieuws

De petitie met een voorkeur voor Alkmaar is inmiddels door een kleine zeshonderd mensen ondertekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp