Ga naar Content

Wekelijkse rommelmarkt zorgt ervoor dat kerkje van Den Hoorn kan schitteren

Wat voor Amsterdam de Magere brug is, is voor Texel het kerkje van Den Hoorn. Duizenden malen per jaar wordt het kerkje met de witte toren, die al van verre te zien is, op de foto gezet. Maar het kerkje zou er niet zo mooi bij staan als er niet wekelijks honderden euro's werden opgehaald met de lokale rommelmarkt.

Chris Peters is koster van de kerk van Den Hoorn. Hij laat de laatste restauratie aan het gebouw zien. Voegwerk van de buitenmuren. "Die hebben veel te verduren met die eeuwige wind hier op het eiland en de zilte zeelucht. Gelukkig krijgen we veel geld uit de opbrengst van de rommelmarkt. De toren is van de gemeente, maar de rest moet de Protestantse Kerk zelf ophoesten. En veel geld is er niet. De rommelmarkt is een zegen."

Peters heeft wel een verklaring waarom de kerk zoveel aandacht trekt van toeristen. "Hij staat op een verhoging. Zo kun je hem vanuit alle uithoeken van het eiland zien. Als je met de boot vanuit Den Helder aan komt varen, zie je de witte toren ook al blinken in de zon."

Veranderingen
De kerk werd in 1415 gebouwd en is daarna verschillende keren verbouwd en aangepast. Het is opvallend dat het kerkje buiten het centrum van het dorp ligt. In het verleden lag het echter wel midden in het dorp, want Den Hoorn was toen veel groter. Veel inwoners werkten voor de scheepvaart, met name als loodsen voor schepen. Toen de zeevaart sterk verminderde, kwamen veel huizen leeg te staan, waarna deze werden gesloopt. 

Het kerkje speelde een paar jaar geleden nog een mooie rol in de film Michiel de Ruyter: de openingsscène is er gefilmd. "De omgeving is met technische trucjes bewerkt. De zee en de schepen zijn veel dichterbij gefotoshopt dan ze in werkelijkheid lagen." 

Lees ook: Kapster Cocky (69) al vijftig jaar de ongekroonde koningin van Texel

De financiering van het onderhoud van de kerk komt dus grotendeels uit de rommelmarkt. Elke maandag om half een verdringen de klanten zich achter een touwtje op het terrein van de familie Lap. Buiten en in schuren staat tweedehands waar. Boeken, stoelen en tafels, servies, grammofoonplaten, magnetrons, schilderijtjes en tuinkabouters."Weer of geen weer, het is altijd druk op de rommelmarkt. Texelaars, Nederlanders en Duitsers, veel vaste klanten", vertelt Willem Sangers, een van de vrijwilligers. "Er komt elke week nieuwe rommel bij, nieuwe spullen die we krijgen uit boedels van overleden mensen of van mensen die kleiner gaan wonen of het gewoon niet meer willen hebben. De klant kan hier voor weinig geld leuke dingen kopen. En de opbrengst gaat volledig naar de kerk. Mooi toch."

Orgel
Op matige dagen is de opbrengst van de rommelmarkt een paar honderd euro, maar op topdagen loopt het in de duizenden. Vorig jaar werd het prachtige kerkorgel nog gerenoveerd met geld van de rommelmarkt. "Eigenlijk was het meer een grote beurt." zegt organist Piet Plug. "Maar het orgel klinkt weer als een klok!" 

Klik hier voor meer Texelse verhalen.