Ga naar Content

Eerste kistje Noord-Hollandse asperges levert 17.800 euro op voor stichting ALS

In Warmenhuizen is gisteravond het eerste kistje asperges geveild van het seizoen. Het portie 'witte goud' bracht maar liefst 17.800 euro op. De veiling, bezocht door lokale ondernemers, vormt de aftrap van de verkoop van de nieuwe oogst.

Het gaat, net als bij het tonnetje eerste haring, om een symbolisch eerste kistje. Door het relatief mooie weer van de afgelopen periode, groeiden de asperges als kool. "Het blijft een natuur product. We hebben veel zon gehad dus ze hebben nou al zin de grond uit te komen en op uw bord te gaan liggen", lacht asperge-teler Sem Broersen.

De bieding ging vanavond op Amerikaanse wijze: "Bij iedere bieding betaal je een bedrag. Als je van 1000 naar 1100 euro gaat betaal je sowieso die 100 euro. En zo kun je veel geld ophalen voor het goede doel". Dat doel is Stichting ALS Nederland", legt Broersen uit.

De teler kwam via plaatsgenoot René Boekel in contact met het goede doel. Zijn vrouw Marijke overleed vorig jaar aan de gevolgen van de ziekte. Geëmotioneerd hoorde hij hoe het bedrag bij elkaar geboden werd. "Of ik apetrots ben vanavond? Dat is wel heel zacht uitgedrukt"

Lees ook: "Het witte goud is weer in aantocht: "Het zijn mooie, dikke asperges"

"We zijn hier heel erg blij mee", vertelt Marlies van Eunen van Stichting ALS, "Dit zijn waanzinnig belangrijke bijdrages. Zonder kunnen wij geen wetenschappelijk onderzoek financieren, onderzoek naar kwaliteit van leven van patiënten en kunnen we ALS op de Weg niet ondersteunen. Dit is van vitaal belang. Warmenhuizen heeft vanavond het verschil gemaakt"

Foto: NH