Ga naar Content

Het witte goud is weer in aantocht: "Het zijn mooie, dikke asperges"

Het Noord-Hollands aspergeseizoen staat weer voor de deur. Komende vrijdag, tijdens een asperge-diner in Warmenhuizen, wordt het eerste kistje 'wit goud' officieel geveild. De opbrengst gaat naar het goede doel.

"Het gaat weer beginnen hoor. Ze komen er weer aan. Eindelijk, lang naar uitgekeken weer", zegt aspergeteler Sem Broersen uit Warmenhuizen. "We zijn alweer volop aan het steken."

Lees ook: In Warmenhuizen haal je je asperges 'uit de muur'

In zijn kas groeien de witte asperges in grote kisten onder een dik zwart zeil. "Als er te veel zon is, dan kan je het zeil omkeren naar de witte kant." Er staan in totaal 30.000 planten. Van elke plant komen vijf à zes asperges, dus er valt nog wel wat te doen de komende tijd.

Eerder dan verwacht
"Het gaat goed, maar boven de rivieren moeten nog wat meer asperges gegeten worden", vertelt Broersen, terwijl hij met een lange ijzeren staaf weer een asperge uit de grond haalt. "Ze zijn iets vroeger klaar dan verwacht dit jaar. We hadden eind deze week op het oog, omdat we dan ook het eerste kistje gaan veilen."

Met het lokale bedrijfsleven gaat de aspergeteler het begin van het seizoen vieren. "We hebben een gezellig asperge-diner. Daarna gaan we het eerste kistje veilen. Vorig jaar hebben we 6.700 euro opgehaald. Dus dat belooft wat voor dit jaar."

Lees ook: Eerste kistje asperges Sint Maarten geveild voor goede doel

Na het overlijden van een plaatsgenoot was het goede doel snel gekozen. "Dat wordt stichting ALS."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH